Skip to main content
közigazgatási informatika

Nagy lehetőségek előtt a térinformatika alkalmazása

Szerző: 2011. október 10.No Comments

„A következő időszakban nagy lehetőség nyílik a térinformatikai alkalmazások szélesebb körű használatára, ilyen terület például a közigazgatás átalakítása, ésszerűsítése, továbbá a meglévő adatbázisok egységesítése – mondta Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken Budapesten a térinformatikáról szóló szakmai tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Kovács Zoltán utalt arra, hogy a térinformatikai alkalmazások jelentős szerepet játszottak a múlt évben az észak-magyarországi árvíz kárainak elhárításában, valamint a vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolásában is.

Az államtitkár az újságírók előtt vette át az amerikai székhelyű Esri SAG díját, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztériumnak ítéltek oda jelentős térinformatikai vonatkozású fejlesztéseiért.

Az ügyvezető igazgató a Vidékfejlesztési Minisztérium és háttérintézményei térinformatikai alkalmazásai közül példaként megemlítette a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszert, amelynek kifejlesztése jelentősen segíti az agráriumban a földterületek határainak pontos meghatározását.
Az MTI kérdésére válaszolva Oláh Attila közölte: a térinformatikai piac árbevétele a múlt évben Magyarországon elérte a 10-15 milliárd forintot, ami mintegy 10 százalékkal volt több az előző évinél.

Jelezte: Magyarországon a térinformatikát világszínvonalon alkalmazzák a telekommunikációban, a honvédelemben, a kutatás-fejlesztésben, az innovációban, a díjat kapott agrár és vízügyi területeken kívül.
A szakember szerint Magyarországon olyan térinformatikai rendszert kellene létrehozni országosan, mint amit már Vas megyében használnak Burgenlanddal közösen.”

Forrás:
Nagy lehetőségek előtt a térinformatika alkalmazása, infotér.eu, 2011. október 8.