Skip to main content
közigazgatás: magyar

A legjobb képességű fiatalokra vadászik a kormányzat

Szerző: 2011. október 11.No Comments

„A szaktárca a legjobb képességű fiatalokkal akarja pótolni a közigazgatásból lemorzsolódó munkatársakat. Rétvári államtitkár szerint ezért szervezték meg a Karrier Expót is.

Fiatalítás a közigazgatásban, közigazgatási ösztöndíj, változások a végrehajtásban – ezekről is beszélt a 180 percben Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Változóban a szürke kép
Karrier Expo névvel ismét állásbörze lesz a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium szervezésében. A hétvégére meghirdetett rendezvény a második, az első kormányzati Karrier Expót tavaly szervezte a tárca. Rétvári Bence, a minisztérium parlamenti államtitkára szerint legfőbb céljuk, hogy minél jobb képességű fiatalok kerüljenek be a közigazgatásba. Másrészt a szervezők azt is szeretnék, hogy a fiatalok szemében – főleg, akik valamilyen jogi- közgazdasági- vagy más, a közigazgatáshoz kapcsolódó szakon végeztek –, minél vonzóbb legyen a közigazgatási életpálya.

„Az erdészettől az atomenergiáig, a tisztiorvosi szolgálattól a klasszikus jogi-, közgazdasági területekig bemutatjuk a fiataloknak, akik a végzés közelében vannak az egyetemen, hogy mennyiféle dologgal lehet itt foglalkozni a közigazgatáson belül. Ott leadhatják az önéletrajzukat is, tájékoztatást kaphatnak” – mondta a politikus. Rétvári Bence hozzátette, idén a hangsúly a fővárosi és megyei kormányhivatalokon van, amelyekben átlagosan ezer ember dolgozik. Ezek az intézmények egy fiatalok számára is feladatokat és perspektívát nyújthatnak.

Közigazgatási ösztöndíj külföldi gyakorlattal
Az államtitkár elmondta, a szervezők számára a korábbi rendezvényen meglepő volt a fiatalok nagyfokú érdeklődés: az expónak otthont adó terem be sem tudta fogadni a folyamatosan érkezőket, akiknek száma a várt többszöröse volt. Nagyon sokan adták le az önéletrajzukat a rendezvényen, ahol a tárca meghirdette a magyar közigazgatási ösztöndíj-programot. Ennek lényege, hogy a diploma megszerzése után a programban résztvevők fél évig Magyarországon, aztán három hónapig külföldön ismerkedhetnek a közigazgatás gyakorlati működésével. Az ösztöndíj-programra öt-hatszoros volt a túljelentkezés, pedig viszonylag nagy kontingensben mehettek ki a fiatalok – mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár szerint a érdeklődés mértéke azt mutatja, sokakban sikerült megváltoztatni a közigazgatásról élő szürke képet, megmutatni nekik, hogy ezen a területen is el lehet képzelni a pályafutást, pláne amikor a válság éveit éljük, és munkahelyek szűnnek meg. A politikus úgy véli, ezekben az időkben még mindig a közigazgatás a legkiszámíthatóbb a különböző karrierpályák közül.

Kérdésre válaszolva Rétvári Bence utalt rá az ügyfelek számára nem lesz hátrányos, ha fiatal pályakezdők nagyobb számban megjelennek a hivatalokban. A államtitkár a kormányzat álláspontját tolmácsolva azt mondta, a közigazgatás átalakítása két dolgot jelent: egyrészről a jogszabályok egyszerűsítését, másrészről a jogalkalmazók hozzáállásának a megváltoztatását. Ennek volt része a kormányablakok megnyitása is, amelyekből már száz működik az ország harminc pontján. Fontos, hogy az ügyfelek azt érezzék, a hivatal nem ellenségük, hanem a partnerük, az ügyek intézésekor nem vár a határidő végéig, és nemcsak a saját szűken vett tevékenységi körében igyekszik segíteni az állampolgároknak.

Az állam éppen ezért motorja kell, hogy legyen Magyarország versenyképességének is. A közigazgatásban hét százalék a rotáció mértéke – ennyien kerülnek ki a területről, például mert új munkahelyet kapnak, gyereket szülnek, nyugdíjba mennek. Őket a legjobb képességű fiatalokkal kell pótolni, mert akkor lesz sokkal inkább versenyképes a magyar közigazgatás – mondta a 180 percben Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.”

Forrás:
A legjobb képességű fiatalokra vadászik a kormányzat, Hirado.hu, 2011. október 10.