Skip to main content
közigazgatás: magyar

12 milliárdos vagyont vesz át az állam

Szerző: 2011. október 12.No Comments

„Csongrád megye – 12 milliárd forint értékű vagyont vesz át a megyei önkormányzat összes intézményével együtt az állam. A hozzá tartozó adósságot 8 milliárd forintban számolják. A keretmegállapodást megkötötte a miniszterelnök a megyékkel, de sok fontos kérdés nyitva maradt. Nem tudni például, hová kerül három hónap múlva az ópusztaszeri emlékpark.

Orbán Viktor miniszterelnök megállapodást kötött a megyei önkormányzatokkal, ennek értelmében a Csongrád megyei önkormányzat összes intézményét átveszi az állam. A kormányhivatal fennhatósága alá kerül például a területi gyermekvédelmi szolgálat, a több telephelyből álló szociálisotthon-hálózat, a Csongrád Megyei Levéltár és a Móra Ferenc Múzeum, a megye által fönntartott iskolák, középfokú oktatási intézmények Makón, Szentesen, Csongrádon, Ásotthalmon.

Sorsukra váró cégek
A szentesi, a makói és a deszki kórház fönntartója január elsejétől a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet lesz. Az intézményekkel átadott vagyon bruttó nyilvántartási értéke mintegy 11–12 milliárd forint – tájékoztatott a megyei önkormányzat sajtószolgálata, hangsúlyozva, hogy közösségi vagyon kerül közösségi tulajdonba. Az érintett dolgozók a megyei önkormányzat hivatalánál és az intézményeknél nem maradnak munka nélkül, átveszi őket a kormányhivatal.

A keretmegállapodás sok kérdést nyitva hagyott, amelyekre a megyei sajtószolgálat szerint az új jogszabályok adnak választ. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója, Tokovics Tamás, és a Rendezvényház vezetője, Molnár Csaba nem tud még biztosat arról, hogy három hónap múlva ki lesz nonprofit kft.-jük gazdája, de Tokovics szerint év végéig várhatóan minden kiderül.

7,5 milliárdos súly
A miniszterelnök bejelentette, hogy az állam átvállalja a megyék adósságát is, összesen mintegy 180 milliárd forintot. Ez így igazságos Orbán Viktor szerint, hiszen az önkormányzatok pluszfeladatokat kaptak az államtól, de csökkent a nekik folyósított pénz, elsősorban emiatt adósodtak el, miközben sose volt elég pénzük intézményeik fönntartására. Ezért most is 155 millió 604 ezer forint visszatérítendő támogatást kap a megye az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak járó keretből. Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke azt nyilatkozta, hogy a megye adósságállománya két tételből tevődik össze. Egyrészt az 5 milliárd forint összegben kibocsátott kötvényből, másrészt van egy 3 milliárd forint összegű folyószámla-hitelkeret.

A közgyűlés a pénzügyekről zárt ülésen szokott tárgyalni, de az tudható, hogy amikor ezt a kötvényt kibocsátotta a megye, 160 forintot ért egy svájci frank, most viszont 240-et. A kötvényhitel súlya ennek megfelelően most mintegy 7,5 milliárd forint.

Az ellenzéki Gazdag János (MSZP) nem érti, hogyan állapodhatott meg a miniszterelnök az elnökökkel közgyűlési határozat nélkül, ennél fontosabb kérdés, hogy csak az intézmények fejlesztéséhez kötődő hitelt veszi át a kormány, vagy az összest.

Kevesebb alkalom a vitára
Az előbbi megoldás azt a veszélyt rejti magában, hogy a forgóeszközhitelt a vagyonhoz viszonyítva adták a bankok a megyéknek. Ha a vagyon az államé lesz, és a forgóeszközhitel a megyéknél marad, az összes érintett önkormányzat élére csődbiztost kell kinevezni januárban.

Az sem tisztázódott még, konkrétan milyen munkája lesz januártól a megyei közgyűlésnek, tehát a képviselőknek. A megye sajtóosztálya azt közölte, „a régiós helyett megyei szintre kerül a területfejlesztés, ennek részleteit az ágazati törvények rendezik majd pontosan. Szükséges egy részletes megyei területfejlesztési stratégia meghatározása, amellyel a mi megyénk is felkészül a 2014-től kezdődő újabb 7 éves uniós gazdálkodási ciklusra.” Ez utóbbi azonban főként szakértői munka, a területfejlesztési döntéshozatal pedig rögtön nem kerülhet át a regionális tanácstól a megyékhez, mert erről korábban kellett volna értesíteni az Uniót. Leghamarabb 2013-tól veheti át a régió szerepét a megye. Bár, mint a sajtószolgálat írja, „az átadás-átvétel is egy hosszabb folyamat; energiáink jelentős részét leköti ez is 2012-ben hónapokig.””

Forrás:
12 milliárdos vagyont vesz át az állam, Bakos András, Délmagyarország, 2011. október 7.