Egyre nagyobb a feszültség a frekvenciaaukció körül

„Érezhetően nő a feszültség a piaci szereplők körében a magyarországi mobilfrekvencia-aukció kapcsán. A Vodafone, a Telenor és a T-Mobile idén december elejéig adhatja be a jelentkezését a licitre, könnyen elképzelhető azonban, hogy a három helyi mobilcég közül nem is fog mindegyik jelentkezni. Az aukció feltételeinek utolsó pillanatban történő módosítása nem csak az inkumbens mobilszolgáltatókat, hanem a potenciális negyediknek jelentkező telekommunikációs vállalatokat is nehéz helyzetbe hozza.

Néma gyereknek…
A helyzetet nem teszi egyszerűvé, hogy a potenciális pályázók hivatalosan gyakorlatilag semmit nem kommunikálnak, a kiírásban ugyanis szigorúan tiltják az olyan nyilatkozattételt, ami bármiféle befolyással lehet az aukció eredményére – azt a céget, mely ennek a szabálynak ellenszegül, akár ki is zárhatja a hatóság a licitálók köréből. A hírközlési hatóság emellett eddigi kommunikációs gyakorlatának megfelelően teljesen zárkózott, jóllehet weboldalán külön szekcióban szerepelnek az aukcióval kapcsolatos hírek, többnyire általánosságokkal.

Az aukció körül azonban érezhetően egyre feszültebb légkör kezd kialakulni: Bár a téma külön nem volt napirenden, az Internet Hungary 2011 konferencia keddi, a telekommunikációs szektor prominens szereplőinek részvételével megtartott panelbeszélgetésén érintőlegesen szóba került az aukció is. A beszélgetésen Drozdy Győző, a Telenor egykori vezérigazgató-helyettese (jelenleg a vezérigazgató stratégiai tanácsadója) a jelenlévők előtt nyíltan sérelmezte, hogy a hatóság október 20-ról december 8-ra halasztotta a jelentkezési határidőt.

A panelbeszélgetésen részt vett Kollár Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Szabályozási Divíziójának főigazgató-helyettese is, aki Drozdy felvetésére reagálva védekezésül csak annyit mondott, a hatóság a jelentkezők érdekében módosította a határidőt, és sajnálja, ha ez nem felel meg mindenkinek. Lapunk információi szerint a hangulat ennél is feszültebb volt az NMHH szeptember végén tartott konzultációján, ahol frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló NFM rendelet (röviden RAT) módosítását bírálták a szolgáltatók (úgy tudjuk, hogy a Telenor ebben a kérdésben is igen határozott véleményét fejtette ki a hatóságnak).

Amint arról múlt hét végén beszámoltunk, az NMHH az eredeti kiírásban szereplő dátumhoz képest több mint egy hónappal megtoldja az őszi frekvenciaaukció jelentkezési határidejét. Az új határidő december 8., ennek alapján értelemszerűen változik az aukció teljes menetrendje, így eredményhirdetés is jövőre lesz csak. Az aukció elméletileg lehetővé teszi, hogy új mobilszolgáltató jelenjen meg Magyarországon, melynek az eredményhirdetést követő egy éven belül kell megkezdenie a szolgáltatást – így akár az is elképzelhető, hogy egy esetleges új operátor ténylegesen csak 2013-ban lép be szolgáltatásával a magyar piacra.

Iparági bennfentesek szerint egyre valószínűbb egy állami cégekből álló konzorcium részvétele az aukción, az időpont változtatására pedig azért volt szükség, hogy a két érintett cég, a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Magyar Posta Zrt. részére kellő felkészülési idő álljon rendelkezésre. Az eredeti, az aukció meghirdetésekor érvényben lévő RAT szerint állami cég nem vehetett volna részt a frekvencialicit első fordulójában.”

Forrás:
Egyre nagyobb a feszültség a frekvenciaaukció körül, Koi Tamás, HWSW.hu, 2011. október 13.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, távközlés
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.