A közigazgatás elégedett a friss diplomásokkal

„Országimázs-építésről, ügyfélbarát kormányhivatalokról és a tehetségek támogatásáról beszélgettek a résztvevők a második Regeneráció – Kormányzati Karrier Expo délutáni szekciójában. Abban mindenki egyetértett az október 15-ei eseményen: az államnak óriási szerepe van mindhárom területen. Abban pedig a standdal kiállító minisztériumok, hogy a hozzájuk felvételiző gyakornokok és friss diplomások kiváló képzettséggel bírnak.

Nemzetközi tanulmányok, közgazdaságtan, jogi képzés az élvonalban
A KIM koordinációjában választják ki a friss szakembereket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vagyonpolitikáért Felelős Államtitkárságára, főként jogászokat és közgazdászokat vesznek fel a területre. Az államtitkárság pályakezdőket is fogad, fontos kritérium velük szemben a kiváló nyelvismeret – mondta el Hegmanné Nemes Sára államtitkár. Hozzátette: “a felvettek többsége még ma is az államtitkárságon dolgozik, ha valaki elment, azt főként családi okok miatt tette.” A tárca is fogad közigazgatási ösztöndíjasokat, akik felvételét biztosítaniuk kell a minisztériumoknak – mondta az államtitkár. Ezt erősítette meg a Belügyminisztérium is, ahol 14-en vesznek részt a programban. Ők, miután a hazai közigazgatásban hat hónapot töltöttek el, külföldön próbálják ki magukat, négy hónapig. Az Európai Unió és Nemzetközi Helyettes Államtitkárságról például két fiatal dolgozik jelenleg külföldön: egyikük külföldi minisztériumnál, másikuk a kinti magyar nagykövetségen, de mindketten Brüsszelben. Elégedettek voltak velük a tárcánál: fordítási, szervezési és szakmai feladatokkal is foglalkoztak – a tárcánál is főként nemzetközi tanulmányok szakos, közgazdász és jogász fiatalok részesültek az ösztöndíjban.
A fiatalokkal hazatérésük után kétéves határozott idejű szerződést kötnek: munkájukat a minisztériumon belül folytathatják, elképzelhető viszont, hogy más szervezeti egységnél, vagy a tárca egy irányított szervénél.

A közigazgatás elégedett a friss diplomásokkal
Nemcsak a közigazgatási ösztöndíjjal kerülhetnek azonban a fiatalok a tárcához, ahogy eddig is, továbbra is fennáll a lehetőség a hathetes szakmai gyakorlat teljesítésére. A gyakorlati idő lejártát követően pedig sokan kérnek két-három hetes hosszabbítást. A hallgatók egyetemük, főiskolájuk oktatási referensén keresztül küldhetik el önéletrajzukat és motivációs leveleiket, melyeket továbbítanak az illetékeseknek.
Szakmai gyakorlat a Külügyminisztériumnál is teljesíthető. A Személyügyi Főosztály vezetője elmondta: a jelentkezéskor érdemes megadni az érdeklődési területet, hiszen a fiatalok saját maguk is választhatnak az egyes szervezeti egységek közül. A gyakornokok A-típusú átvilágításon esnek át, melyet követően minden, nem titkos adatba bepillanthatnak. A szakmai gyakorlatot nem előzi meg külön felvételi vizsga, nem úgy, mint a főállású pozíciók betöltése előtt. Miután a volt gyakornokok ismerik a tárca és az adott szakterület működési rendjét, a felvételi során előnyt élveznek: túlnyomó többségük felvételt is nyer.”

Forrás:
A közigazgatás elégedett a friss diplomásokkal, HírTV, 2011. október 17.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.