Skip to main content
közigazgatás: magyar

Másodszor rendezték meg a Kormányzati Karrier Expót

Szerző: 2011. október 17.No Comments

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és ezzel összhangban a magyar közigazgatási rendszer biztos állást és perspektivikus karriert kínál – mondta el Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) miniszteri kabinetfőnöke a Regeneráció – Kormányzati Karrier Expón, október 15-én. Az eseményt másodszorra rendezték meg a Millenárison, ahol szó volt a közszolgálat és versenyszféra viszonyáról, illetve a közigazgatási ösztöndíjasok is beszámoltak bel- és külföldi tapasztalataikról. Kihirdették: a tavaly indult közigazgatási ösztöndíjprogram idén is folytatódik.

A rendezvényt dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitotta meg. „Létrejöttek a kormányablakok, ahol udvariasabb kiszolgálás várja az ügyfeleket. Emellett megvalósulóban van a kormánytisztviselői életpályaprogram, valamint ismét útjára indul a közigazgatási ösztöndíjprogram, melynek keretében nemzetközi szakmai gyakorlatot is szerezhetnek a fiatalok” – vázolta a megvalósult terveket.

Hozzátette: tovább is léptek a terveken, ugyanis nyílt napokat tartanak a minisztériumban, illetve nyáron megtartották az első Regeneráció tábort is.
A Karrier Expó első szekcióbeszélgetése a Közszolgálat és/vagy versenyszféra címet viselte. A résztvevők egyaránt kiemelték: az NKE, mely 7000 hallgatót fogad be, versenyképes képzést kínál a fiatalok számára, a közigazgatási rendszer pedig biztos egzisztenciát, és továbblépési lehetőséget biztosít. Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta: a közigazgatás ismérve a biztos megélhetés, a szakmai előmenetel, illetve a nemzet szolgálata. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri kabinetfőnöke hangsúlyozta, hogy az NKE a rendészeti és a honvédelmi dolgozók számára a civil közigazgatásban is biztosít karrierlehetőséget, illetve az egyetemnek köszönhetően megerősödik a tisztképzés. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint azoknak érdemes a közigazgatásban dolgoznia, akik alakítani szeretnék Magyarország helyzetét, akik ott akarnak lenni, ahol a társadalmat formáló szabályok készülnek. Szarka Gábor a jövővel kapcsolatban elmondta: akkor lenne elégedett, ha hamarason el tudnák indítani az iskolákban a honvédelmi nevelő programokat, illetve az új életpályamodell teljes valójában megkezdené működését. Gál András Levente hozzátette: az a fontos, hogy szilárd alapokat tegyenek le és legyen értelme a kiépülő rendszernek.

A közigazgatási ösztöndíj újraindítása apropóján a második szekcióbeszélgetésen öt tavalyi ösztöndíjas mesélt a pályázásról és a gyakorlati helyeikről. Az öt résztvevő közül hárman jelenleg is brüsszeli gyakorlatukat töltik, így onnan élőben jelentkeztek. A tízhónapos gyakorlat során fél évet itthon, négy hónapot pedig külföldön töltenek, majd szerződésük értelmében amennyiben jól teljesítenek, a fogadó intézmény állást ajánl fel nekik. A pozíciót kötelesek elfogadni, és néhány évet az adott munkakörben eltölteni. Mint elmondták: a pályázás írásbeli és szóbeli részből állt, ahol az angol nyelvtudásukat is felmérték, illetve szakmai-műveltségi kérdéseket is feltettek nekik. A programnak köszönhetően részt vehettek a belga külügyminisztérium biztonságpolitikai főosztályának munkájában, az infokommunikációs részleg tevékenységének segítésében, az igazságügyi diplomaták mellett tanulhattak, vagy akár a német vidékfejlesztési minisztériummal ismerkedhettek meg.

Míg tavaly csak a minisztériumok voltak jelen az Expón, addig idén több egyéb kiállító is bemutathatta szolgáltatásait.”

Forrás:
Másodszor rendezték meg a Kormányzati Karrier Expót, HírTV, 2011. október 15.