Skip to main content
közigazgatás: magyar

Rétvári:a tapasztalt katonák is folytathatják a civil közigazgatásban

Szerző: 2011. október 17.No Comments

„A klasszikus honvédelmi képzésekkel szemben egyre inkább a civil képzések kerülnek többségbe, ezért van szükség a különféle ágazatok együttműködésére, például katasztrófahelyzetekben – ezt Rétvári Bence közigazgatási államtitkár mondta az ATV Start című műsorában.

Ráadásul, tette hozzá az államtitkár, külföldön szolgálatot teljesítő katonáink is legfőképp polgári közigazgatást építenek ki, ezért a hatékonyabb együttműködés érdekében az igazgatási alapismeretek azonos szinten tartása is fontos.

Másrészt a középkorú, tapasztalt, kiképzett rendőrök/katonák – akik egyébként már nem tudnak továbblépni és általában elhagyják a közszolgálatot – is átléphetnek egyik szervezetből a másikba, vagy akár a civil közigazgatásban is folytathatják tovább munkájukat. Az alapképzés egy bizonyos szintje közös lesz, amivel egyébként az állam évente több milliárd forintot spórol – jegyezte meg Rétvári.

Emellett az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság is átalakul: előbbi az Országos Bírói Hivatal nevet kapja, míg utóbbi Kúria néven működik tovább. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke az átszervezésekkel kapcsolatban még a nyáron úgy vélekedett, az aktuálpolitikai célú módosítások rendkívül aggályosak a jogrend szempontjából. Baka az igazságszolgáltatás befolyásolását látja a jelenlegi folyamatokban, sőt, szerinte ezek a változtatások akár visszalépést is jelenthetnek a rendszerváltás előtti kommunista adminisztrációhoz.

Az államtitkár eltúlzottnak nevezte a vádakat, majd emlékeztetőül elmondta: a 90-es évek végéig a bíróságokat egy fajta bírósági főosztályként igazgatták, majd ’97-ben a Horn-kormány vezette be az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot, a bíróságok legfőbb igazgatási szerveként.

Erre azért volt szükség, mert a fővárosi és a vidéki bírák ügybeli leterheltségében rendkívül nagy eltérések voltak, a probléma azonban az azóta eltelt 14 év alatt sem oldódott meg, ezért van szükség az új bírói hivatal létrehozására. Ez pedig az államtitkár szerint az OIT-hoz hasonlóan teljes mértékben független lesz a végrehajtó hatalomtól, ám sokkal hatékonyabban szervezheti meg a bíróságot valódi, szervezeti kérdésekben.

A hivatal elnökét a legfőbb ügyészhez hasonlóan 9 évente választanák, ez pedig a kritikusok véleményével ellentétben Rétvári szerint éppen a függetlenséget garantálja, hiszen nem lehet tudni, hogy 9 év múlva milyen erők lesznek hatalmon.

Az államtitkár elmondta, a hivatalvezetői tisztség magas szakmai felkészültséget igényel, valamint olyan egyéb körülményeket, amelyek biztosítják a tisztséget betöltő személy teljes függetlenségét minden hatalmi ágtól.”

Forrás:
Rétvári:a tapasztalt katonák is folytathatják a civil közigazgatásban, ATV.hu, 2011. október 12.,