Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Tállai: bőven marad feladat az önkormányzatoknál

Szerző: 2011. október 17.No Comments

„Az önkormányzati rendszer átalakítása során újragondolják az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztást.

Az eddiginél nagyobb szerepet vállal az állam az oktatásban, az egészségügyben, az államigazgatás és a katasztrófavédelem területén, azonban a jövőben is számos feladat marad az önkormányzatoknál – jelentette ki a Kossuth Rádió reggeli adásában a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Tállai András elmondta: a rendszer átalakítása után az említett területek egy része is önkormányzati hatáskörben marad, a települések üzemeltetése, az óvoda-bölcsőde fenntartás, a szociális és kulturális feladatok pedig szintén az önkormányzatokhoz tartoznak majd. Azzal, hogy az állam szervezi az adott ellátást vagy szolgáltatást, a helyszín nem változik, viszont nagyobb informatikai háttérrel gyorsabb kiszolgálásra lehet számítani – magyarázta az államtitkár, hozzátéve: az átalakítás során felszínre kerülhetnek „a rendszer tartalékai”, amelyeket a szolgáltatások színvonalának javítására lehet felhasználni.

Budapesten megmarad a kétszintű önkormányzati rendszer, ugyanakkor egyértelmű viszonyokat alakítanak ki a főváros és a kerületek között. Egy feladatot vagy a kerület vagy a főváros fog ellátni, és tiszta helyzet lesz a vagyonelosztás kérdésében is – tette hozzá Tállai András.”

Forrás:
Tállai: bőven marad feladat az önkormányzatoknál, Híradó.hu, 2011. október 13.