Önkormányzati Megújulás 2011 konferencia

„„Önkormányzati Megújulás 2011” címmel rendeznek konferenciát a MÖSZ és a TÖOSZ szakmai támogatásával november 3-án 4-én, Balatonfüreden, ahol az új önkormányzati törvény elfogadása előtt utoljára kínálkozik lehetőség a törvényalkotókkal való találkozásra, s kérdések feltételére.

A konferencia fővédnöke: Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A konferencia védnökei: Dr. Gémesi György, MÖSZ elnöke és Schmidt Jenő, TÖOSZ elnöke.

Hosszú utat tett meg Magyarország a rendszerváltás óta a közigazgatás rejtelmes útvesztőjében. Az 1990-es évek elején még működő tanácsrendszert felváltotta az önkormányzati rendszer, de az elmúlt 20 évben alapvető strukturális, működési és gazdasági problémák jelentkeztek. A rendszer ugyan folyamatosan épült és korszerűsödött, mára mégis szükségszerűen befejezetlen, mert egyes elemei nem, vagy csak hiányosan alakultak ki.

A rendszerváltás óta folyamatosan szűkült az önkormányzatok mozgástere, a helyi közszolgáltatások biztosítása egyre nagyobb erőfeszítéseket igényelt, a finanszírozás elnehezült a diszfunkcionális elemek egymást erősítő hatására. Ezt a helyzetet alapvetően három tényező eredményezte.

Egyrészt az önkormányzati rendszer belső ellentmondásai, működési zavarai, másrészt a nagy ellátórendszerek elmaradt reformjai, az állam szerepvállalásának tisztázatlansága, harmadrészt a folyamatosan csökkenő állami támogatások mértéke, miközben a kötelezően ellátandó feladatok száma jelentős növekedést produkált. Mindezt átfogó átalakítások nélkül nem bírta el az önkormányzati rendszer.

A mostani konferencia célja a tájékoztatás, az eszmecsere és a kommunikáció elősegítése a kormányzati, közigazgatási, civil és gazdasági szféra szereplői között. Itt az új önkormányzati törvényjavaslat kapcsán bárki közvetlenül felteheti kérdéseit a törvényalkotóknak, megismerheti a közigazgatási folyamatok változásait, és választ kaphat – egyebek mellett – az önkormányzati finanszírozással kapcsolatos sarkalatos kérdésekre is.

A konferencia programja
November 3.
Megnyitó (Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere)
Köszöntő (Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere)
A közigazgatás központi idegrendszere (Vetési Iván, a KEKKH elnöke, miniszteri biztos)
Közigazgatási folyamatok változásai (Dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter)
Kerekasztal: Járási hivatalok 2013-tól (Dr. Virág Rudolf, a KIM helyettes államtitkára, Dr. Bálint József, a KÖZSZÖV elnöke és Dr. Nánási Éva, a JOSZ elnöke)
Közigazgatási szolgáltatások (Dr. Drótos György, Corvinus Egyetem)
Kerekasztal: Közigazgatási szolgáltatások (Dr. Drótos György, Corvinus Egyetem, Fekete Gábor, a KIM helyettes államtitkára, Farkas Krisztina, a KIM helyettes államtitkára és Klézliné Imre Borbála, a KEKKH közszolgáltatási elnökhelyettese)

November 4.
Önkormányzati finanszírozás (Dr. Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára)
Kerekasztal az önkormányzati finanszírozásról (Dr. Naszvadi György a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára, Porga Gyula Veszprém polgármestere, Győriné Dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere, Formanek Gyula, Budapest IX. kerület alpolgármestere, Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, Tanács Zoltán, IFUA Horváth & Partners)
Új önkormányzati törvény (Tállai András, a BM önkormányzati államtitkára)
Kerekasztal az új önkormányzati törvényről (Török Gábor önkormányzati képviselő, Tállai András, a BM önkormányzati államtitkára, Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Schmidt Jenő, a TÖOSZ, elnöke, Dr. Nagy Gábor Tamás, a BÖSZ, elnöke, Szita Károly, az MJVSZ társelnöke)
Önkormányzati gazdálkodás és kontroll, a hatékonyságnövelés eszközei az új környezetben (Tanács Zoltán, IFUA Horváth & Partners)
Az új önkormányzati törvényből eredő változások, új feladatmegosztások, közigazgatás fejlesztése – Magyary program (Dr. Gál András Levente, a KIM közigazgatási államtitkára)
Záróbeszéd (Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke)

A konferencia ideje: 2011. november 3-4.
A konferencia helyszíne: Balatonfüred, Anna Grand Hotel (Gyógy tér 1.)
A konferencia részvételi díja:
1 napos (november 3.) 19 000,- Ft + ÁFA
1 napos (november 4.) 13 000,- Ft + ÁFA
2 napos (november 3-4.) 28 000,- Ft + ÁFA”

Forrás:
Önkormányzati Megújulás 2011 konferencia, Balatonfüred információs portálja
Önkormányzati Megújulás Konferencia 2011

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.