Skip to main content
közigazgatás: magyar

Szabó Erika: a megyei önkormányzatok kreatív feladatokat kapnak

Szerző: 2011. október 20.No Comments

„ A Csongrád Megyei Államigazgatási Kollégiumok rendes ülésén vett részt Szegeden Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára szerdán.

– Januártól az állam átveszi a megyei intézményeket. Miből fogjuk kifizetni a megyék adósságát?
– Az állam rendelkezik megfelelő forrásokkal ahhoz, hogy biztonságos működést tudjon biztosítani a megyei intézményeknek, és kezelje azt az adósságcsapdát, amelybe a megyei önkormányzatok az elmúlt 8 év szocialista kormányzása eredményeként kerültek. Sajnos többségükben nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak, ennek megoldására választotta az állam ezt a megoldást, azaz hogy visszaveszi az állami feladatok ellátását, hiszen ezt 20 évvel ezelőtt adta oda a megyéknek, de azt a finanszírozást nem kapták meg, amivel a biztonságos működés garantálható lett volna. Most meglesz ennek a lehetősége. Ha a konkrét megoldásra kíváncsi, annak kidolgozása most van folyamatban, a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozik ezen.

– A megyei önkormányzati képviselők mondjanak le tiszteletdíjukról, mivel érdemi feladatuk, legalábbis a következő két évben úgysem lesz – ezt javasolta Toroczkai László (Jobbik) megyei képviselő a legutóbbi megyei közgyűlésen. Mit szól ehhez?
– Nem volt elég tájékozott a képviselő, hiszen a megyei önkormányzatok egy nagyon szép, nemes, alkotó típusú és kreatív feladatot kapnak, a területfejlesztés és területrendezés feladatkörét. Ez már korábban a megyéknek járt volna, de az ezért a munkáért felelős regionális fejlesztési tanácsokba a megyék csak képviselőt küldhettek, az önkormányzatok kisebbségben voltak az állam által delegált tagokhoz képest, és ezáltal eltörpült a megyei önkormányzatok döntésben való részvétele. Most ez a helyzet megoldódik.

– Ha az államhoz kerülnek az intézmények, elbocsátásokat pedig nem terveznek az átszervezés miatt, nincs-e annak veszélye, hogy ezzel a plusz egy szinttel nő a bürokrácia?
– Nem lesz plusz szint, ez tévedés. Ugyanazok az emberek, csak más struktúrában fogják végezni a korábbi feladataikat. Nem nő a bürokrácia, nem változik gyakorlatilag semmi, csak más szervezeti rendszeren keresztül zajlik az irányítás, és az eredmény az, hogy sokkal biztonságosabb lesz a működtetés.

Kormányablak
Szabó Erika sajtótájékoztatón a kormányablakokról beszélt. Elmondta, 2013-tól az állammal kapcsolatos hatósági ügyeket csak ezekben lehet majd intézni. Eddig országosan 174 ezer ügyfele volt a kormányablakoknak, amelyek ügyköre október 17-től 31 ügykörrel bővült. Jelenleg 300 ügyintéző dolgozik a kormányablakokban, de több ezer új munkatársra lesz majd szükség.”

Forrás:
Szabó Erika: a megyei önkormányzatok kreatív feladatokat kapnak, Gonda Zsuzsanna, delmagyarorszag.hu, 2011. október 19.