Skip to main content
közigazgatás: magyar

Azt üzenik a kétkedőknek: állja a sarat a kormányhivatal

Szerző: 2011. október 23.No Comments

„– Nem mindenki bízott a sikerben, amikor elkezdődött a területi államigazgatás átszervezése, még ha a céllal egyetértettek is. Sokan úgy gondolták ugyanis, ennek egyelőre még nem jött el az ideje. Most, visszatekintve, szerencsére azt mondhatjuk, kétkedő barátainknak nem lett igazuk. A kormányhivatalok január elsejével felálltak, működnek, el tudják látni a feladataikat – hangsúlyozta a minap Egerben a Megyeházán, a Heves Megyei Államigazgatási Kollégium idei második ülésén Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Szerinte a siker nem ad okot az elbizakodottságra, de tartják magukat a célhoz, hogy 2013 végére működjenek a járások és megvalósuljon a hatékony egyablakos ügyintézés. Amikor az embereknek már csak azt kell tudniuk, hogy hol van az az egy hely, ahová el kell menniük, ha bármiféle dolguk akad az államigazgatással.
A kormánymegbízott szólt arról is, hogy a megyei önkormányzatok a jövő évtől megszabadulnak intézményi „lerakat-szerepüktől”, az állam lesz az intézmények tulajdonosa, felelőse és működtetője.

Az értekezleten dr. Gáva Krisztián, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára elmondta: Magyarország januárban életbe lépő új Alaptörvénye minőségi megújulást jelent, „az érzelmeinket is megszólítja”, különösen a preambulum nemzeti hitvallásában. Emlékeztetett: az Alaptörvényben szerepel egyebek mellett, hogy a kormányhivatalok a törvényességi felügyelet körében bírósághoz fordulhatnak, amennyiben azt észlelik, hogy egy önkormányzati rendelet egy magasabb szintű jogszabállyal ellentétes.

A rendezvényen szó esett még többek között a Heves Megyei Kormányhivatal által Gyöngyöspatán működtetett tanácsadó szolgálat tapasztalatairól is, különös tekintettel a szociális és foglalkoztatási mintaprogramra.”

Forrás:
Azt üzenik a kétkedőknek: állja a sarat a kormányhivatal, heol.hu, 2011. október. 22.