Skip to main content
művelődéstudomány

Nyílt Hozzáférés Hete

Szerző: 2011. október 25.No Comments

„Az Open Access Week alkalmából egy kis ajánló: a számtalan népszerű (DRIVER, OpenAIRE, stb.) és kevésbé ismert nemzetközi kezdeményezés mellett a HUNOR (HUNgarian Open Repositories) konzorcium honlapja magyar nyelven ad széleskörű tájékoztatást a Nyílt Hozzáférés kérdéseiről.”

Open Access
Üdvözöljük a nyílt hozzáférés információs portálján!

A portál rendszerezett és aktuális információkat szolgáltat a nyílt hozzáférés (open access vagy OA), illetve a tudományos kommunikáció új irányai iránt érdeklődők számára.

Az „open access” fogalom a tudományos, illetve kutatási információkhoz és adatokhoz való korlátok nélküli, nyílt hozzáférést jelenti. Az open-access.hu oldalain a nyílt hozzáférés elveiről és gyakorlatáról talál információkat. Részletesen olvashat a nyílt hozzáférésű folyóiratokról, repozitóriumokról, a mozgalom eredetéről, üzleti modellekről és szerzői jogokról.

Az open access elmélete és a ráépülő infrastruktúra jelenleg a tudományos kommunikáció időszerű, világszerte széles támogatást élvező témája. A nyílt hozzáférés támogatóinak egyik leghatékonyabb érve a kutatások láthatóságának, hatásának emelkedése, míg a mozgalom ellenzői a digitális adatok megtalálásának és hosszú távú megőrzésének problémakörét hangoztatják.

Információs portálunk a témakör általános ismertetése mellett foglalkozik a tudományterületi sajátosságokkal, valamint részletezi a tudományos élet szereplői (szerzők, kiadók, kutatásfinanszírozók) számára nélkülözhetetlen információkat. A gyors, célzott információszerzést a GYIK szekció segíti.

Az open-access.hu portált a HUNOR együttműködés nevében a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára üzemelteti.”

Forrás:
Nyílt Hozzáférés Hete, Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtár
Open Access, Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára