Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kórházból a kormányhivatalba: beszélgetés Harangozó Bertalannal

Szerző: 2011. október 27.No Comments

„Harangozó Bertalan a Vas megyei Szentpéterfán, az osztrák határ közelében született; középiskolai tanulmányait Győrben végezte, s ezután a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál, majd a szombathelyi Lakástextil Vállalatnál dolgozott. Első diplomáját 1985-ben az egykori Marx Károly – később Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen kapta meg, s ugyanitt szerzett később számítástechnikai közgazdász végzettséget is. 1975 -től a Központi Statisztikai Hivatal Vas megyei Igazgatóságán tevékenykedett, és 1986–1990 között a számítástechnikai osztályt vezette az intézményben. Harangozó 1990 és 1994 között Szombathely alpolgármestere, ’94-től 98-ig a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke volt. Pályafutása során dolgozott a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Rt-nél és vezérigazgatóként irányította Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Rt.-t – de igazgatótanácsi, majd igazgatósági elnöki posztot kapott a Szombathelyi Erdészeti Rt-nél is. A kormánymegbízott kinevezés híre már a Vas Megyei Markusovszky Kórházban érte, ahol 2003-tól logisztikai vezetőként dolgozott.

„Sokféle területen dolgoztam, tapasztalataimat pedig kormányhivatali vezetőként is kamatoztatni tudom, hiszen a felsorolt területek között több is a megyei hivatal hatáskörébe tartozik” – jegyezte meg új hivatásáról szólva Harangozó Bertalan. – „Az elmúlt húsz év politikai és önkormányzati szerepvállalásából adódóan megismertem a Vas megye regionális jellemzőjét, így jól tudom, hogy a területi államigazgatás átalakításra szorul.” A megbízott szerint ez a fajta átrendeződés már megkezdődött a kormányablakok és hivatalok felállításával, amelyek 2011. október 17-étől összesen már 61 különböző ügykörrel tudnak foglalkozni, és segítséget nyújtani a civil érdeklődőknek. Harangozó Horváth Csaba László kérdésére elmondta, szakigazgatási szerveik közül létszámban a Földhivatal a legnagyobb; sokan dolgoztak a Munkaügyi Központ kirendeltségeinél is, ám a korábbi 260 fős állományt ott felosztották Zala és Győr-Moson-Sopron megye között; Vasban így jelenleg mintegy százan maradtak ezen a területen.

…a nyilatkozó hozzáteszi, Navracsics Tibor közigazgatási miniszter, illetve Szabó Erika államtitkár hetente egyeztet valamennyi kormánymegbízottal a várható feladatokról és változásokról, így mindig ismeri az aktuális közigazgatási helyzetet.

Harangozó szerint a kormányablak létével fontos kormányzati szándékot közvetít: a jó államra megteremtésére való törekvést, ahol a cél az állampolgárok teljes körű szolgálata, lehetőleg minél egyszerűbb ügymenet során. „Szombathelyen jelenleg egy ilyen ablakunk van, ám szeretnénk idővel egy újabb intézményt is létesíteni; erre vélhetően csak 2013-ban, a járások kialakításával egy időben lesz lehetőség „ – mesélte a kormánymegbízott. Harangozó hangsúlyozta, az utóbbi időben nőtt a kormányablak látogatottsága – nem véletlenül, hiszen ez az egyetlen olyan képviselet, ahol a polgárok átfogó tájékoztatást kaphatnak az önkormányzati és szakigazgatási ügyek intézéséről, illetve segítséget is nyújtanak nekik.

A járások apropóján Harangozó rámutatott: a június 17-én ismertetett koncepciót szerzői úgy alakították ki, hogy tekintetbe vették az egyes régiók településeinek felépítését, infrastrukturális helyzetét és munkaerő-piaci vonzáskörét is -e szerint döntve a lehetséges járásközpontok helyszínéről. „A Vas megyei tervezet teljes egészében lefedi az 1896-os járási rendszert – leszámítva a trianoni döntés után elcsatolt három térség helyzetét. A koncepció hét megyei járást nevez meg, s közel áll az ideálishoz, én a magam részéről a felsoroltakon kívül még az őriszentpéteri és a csepregi kistérségnek is egy-egy járásközpontot adnék; igaz, erről még nincs döntés.” –mondta Harangozó Bertalan. A kormánymegbízott hozzátette, a kistelepülési okmányirodák emellett kormányablakká alakulhatnak át, mint például Répcelak esetében. Harangozó ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy – bár a járások új lendületet adhatnak egy településnek –a területi fejlesztés ettől még helyi feladat és felelősség marad.”

Forrás:
Kórházból a kormányhivatalba: beszélgetés Harangozó Bertalannal, OrientPress.hu, 2011. október 27.