Skip to main content
közigazgatási informatika

Bárki megnézheti saját adózási adatait az ügyfélkapun keresztül

Szerző: 2011. október 30.november 2nd, 2011No Comments

„Az ügyfélkapun keresztül az adózók megtekinthetik saját adózási adataikat – ez az egyik eredménye az Adóalany Centrikus Adatszolgáltatási Modell (ACM) nevű projektnek. A fejlesztés hivatalos lezáró rendezvényét pénteken tartották Budapesten.

A rendszert az EU finanszírozta és 1 milliárd 257 millió forintba került – jelentette be Kópiás Bence, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese.

Az ACM egyes moduljai folyamatosan élesednek. A leglényegesebb változás a korábbi rendszerhez képest az, hogy amíg a korábbi a bevallások alapján, adónemenként tartotta nyilván az adatokat, addig az ACM a magánszemélyek és a cégek nevéhez rendezi az adatokat.

Az adózók megnézhetik a rendszerben saját folyószámláik adatait, a pótlékbefizetést, de az alkalmazottaik után fizetett közterheket is.

Az új rendszer külön modulja ad információt a vezetőknek, a döntéseik megalapozásához. A társszervezetek is ezen keresztül kapnak információkat. Ezek körébe tartozik a két tb-pénztár, a KSH és néhány tárca is.”

Forrás:
Bárki megnézheti saját adózási adatait az ügyfélkapun keresztül, HVG.hu/MTI, 2011. október 28.