Skip to main content
jog

A szabadság eszméjét nem lehet rácsok mögé zárni

Szerző: 2011. november 2.No Comments

„A világháló szabadságának tiszteletben tartására hívta fel a brit külügyminiszter kedden azokat az államokat, amelyek megpróbálják korlátozni, illetve cenzúrázni az internetre kerülő tartalmakat.

Az internet biztonságáról Londonban kezdődött nemzetközi tanácskozáson felszólalva William Hague kijelentette: túl sok állam próbál meg túllépni a jogos beavatkozás határain. Ezek az államok Nagy-Britanniától eltérő nézeteket vallanak arról, mi minősül „jogos viselkedésnek” – fogalmazott a brit miniszter.

A kétnapos londoni tanácskozáson több mint 60 állam küldöttei vesznek részt, köztük Kína és Oroszország képviselői. Utóbbi két állam szeptemberben – Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal együtt – világméretű magatartási kódexre tett javaslatot az ENSZ-nek. Ennek része lenne annak az elvnek a kimondása, hogy „az internettel kapcsolatos politikai fennhatóság az államok szuverén joga”.

Egy cenzúraellenes csoport ugyanakkor kettős mérce alkalmazását vetette egyes nyugati kormányok szemére a tanácskozáson. Konkrétan kiemelték, hogy az augusztusi nagyvárosi zavargások idején a brit kormányfő fontolóra vette az internetes szociális hálózatok korlátozását.

Az internet biztonságáról szóló következő, 2012. évi értekezlet házigazdája Magyarország, a 2013. évié pedig Dél-Korea lesz.”

Forrás:
„A szabadság eszméjét nem lehet rácsok mögé zárni”, HVG.hu/MTI, 2011. november 1.