Skip to main content
informatika

Drámai mértékben nő az online adatforgalom

Szerző: 2011. november 2.No Comments

„Kirk Skaugen, az Intel Architecture Group vezetője a Web 2.0 Summit nevű rendezvényen tartott előadást, amelynek során az elmúlt években látványosan növekvő internetes adatmennyiséggel foglalkozott. Kiemelte: csak tavaly annyi adatot továbbítottak a felhasználók és a vállalatok a világhálón, mint amennyit korábban az internet létrejötte és 2009 vége óta eltelt időszakban összesen.

A legaggasztóbb az, hogy a tárolt tartalmak és fájlok száma soha nem látott mértékben emelkedik. Jelenleg 4 milliárd eszköznek van hozzáférése az internethez. Az Intel szakembereinek becslése szerint ez a szám 2015-ig 15 milliárdra fog nőni, 2020-ig pedig 50 milliárd internetezésre alkalmas készülék lesz forgalomban. Ehhez pedig igazodnia kell az infrastruktúrának is, mindez azonban közel sem lesz egyszerű. Néhány szerver ugyanis már most a teljesítménye határán dolgozik, főként igaz ez a különleges szolgáltatásokat működtető számítógépekre.

Skaugen konkrét példaként a YouTube-ot említette, ahol jelenleg percenként 48 órányi videót töltenek fel a felhasználók. Emellett kiemelte a Twittert és a Facebookot is. A Twitter naponta 200 millió üzenetet továbbít, míg a Facebook rendszerébe havonta 7,5 milliárd (!) fotót töltenek fel az emberek. A szakember szerint az Intelnek és más IT-cégeknek egyre olcsóbb és egyszerűbb hardvereket kell kínálniuk, mert csak így lehet a jövőben is eredményesen felvenni a harcot a növekvő adatmennyiséggel szemben.”

Forrás:
Drámai mértékben nő az online adatforgalom, SG.hu, 2011. október 24.