Skip to main content
közigazgatás: magyar

A vártnál korábban felállhat az új közigazgatási rendszer

Szerző: 2011. november 3.No Comments

„Balatonfüred – Akár az is elképzelhető, hogy az eredetileg tervezett 2013. januári indulás helyett már jövő júliusban járási rendszerben működik az államigazgatás hazánkban, mondta Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az Önkormányzati megújulás 2011 címmel rendezett konferencián tartott előadást a közigazgatási folyamatok változásairól a mintegy kétszáz polgármesternek és jegyzőnek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szakmai segítségével rendezett balatonfüredi konferencián. Navracsics Tibor szerint hetven év tanácsrendszere után igazi önkormányzati rendszer alakulhat ki az önkormányzati és az államigazgatási feladatok tervezett szétválasztásának köszönhetően.

Mobil hivatalok
Az önkormányzati reform célja, hogy szétoperálják az államigazgatási és az önkormányzati szférát. A központi hatalom szempontjából egy olyan intézményrendszert szeretnének létrehozni, amelyik megadja az esélyt a kormányzati politika célkitűzéseinek hatékony végrehajtására, le tudja vezényelni a központból induló parancsokat. Önkormányzati oldalról pedig azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok végre megszabaduljanak a logikájuktól idegen feladatoktól – mondta Navracsics Tibor. A járásokat, illetve járási hivatalokat a kormányzati politika területi végpontjaként hoznák létre 2013 elejére vagy már fél évvel korábban. Ugyanakkor lehetôség szerint minden településen esélyt akarnak adni az embereknek hivatali ügyek kezdeményezésére.

Ez történhet akár mobil gyűjtéssel, hogy hetente egyszer-kétszer körbemegy egy autó, akár a postával kötött szerződés keretében – mondta a miniszter. Gémesi György, a MÖSZ elnöke egyetértett azzal, hogy az önkormányzati rendszert át kell alakítani, de az átalakítás csak akkor elfogadható, ha megmarad az autonómia és partnerként kezelik őket. Bóka István füredi polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy még van idő a vitára.

Szerinte az önkormányzati rendszer működési problémáinak jelentős részét az utóbbi időszakban lezajlott ezermilliárdos forráskivonás okozza. A ma záruló konferencia csütörtöki programjában több más mellett Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke beszélt a megújult önkormányzati ellenőrzési gyakorlatról, Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának általános elnökhelyettes a hivatal feladatait, tevékenységét mutatta be.”

Forrás:
A vártnál korábban felállhat az új közigazgatási rendszer, Győrffy Árpád, naplo-online.hu, 2011. november 3.