Skip to main content
informatikatársadalom

Az információk képezik az emberiség legértékesebb tulajdonát

Szerző: 2011. november 7.No Comments

James Gleick amerikai író legújabb könyvében az információ történetét dolgozta fel. A szerző a Chaos című könyvével lett világhírű és 1993 decemberében társalapítója volt a The Pipeline nevű cégnek, ami egyike volt az Egyesült Államok első internetszolgáltatóinak.

A The New York Times hasábjain is rendszeresen publikáló író legújabb kötetének címe The Information: A History, a Theory, a Flood és az információ történetével foglalkozik, az afrikai doboktól kezdve egészen az internetes korszakig. Gleick bemutatja miként vált a civilizációnkból a találmányok segítségével információs társadalommá és rámutat arra, hogy napjainkban a különböző információk képezi az emberiség legértékesebb tulajdonát, legyen szó a számítógépek világában létező bitekről vagy a DNS-ünkről.

„Ami most történik, vagyis az, hogy mindenki része lesz a digitális hálózatnak, az abszolút meghatározza a jelent. Ugyan ki gondolt volna 25 évvel ezelőtt arra, hogy mindannyian számítógépeket használunk, mivel ez teszi lehetővé számunkra a digitális kommunikációs hálózatokhoz való hozzáférést? Ugyanakkor rendkívül arrogáns vagy naiv lenne azt hinnünk, hogy ez a technikai fejlődés fontosabbak például az írott nyelv feltalálásánál. Viszont azt sem veszem komolyan, amikor az emberek azt mondják, hogy az információk hálózati tárolása és lekérése butává tesz bennünket. Minden, amit megélünk, az megváltoztatja az agyunkat. Az információk feldolgozásának területén megvalósított különböző úttörő jellegű fejlesztéseket nem tudjuk visszafordítani,. éppúgy, ahogy az olvasási képességünket sem tudjuk eltüntetni.”

„Napjainkban még az analfabéták is egy alfabetikus világban élnek. De gondoljunk csak bele, hogy a történelem koncepciója az olvasás vagy az írás képessége nélkül nem működne. Természetesen az információáradat idegessé tesz bennünket, stresszt okoz, azonban, ha visszatekintünk a történelemre, akkor az emberekben gyakran alakult ki ez az érzés. Ma már megmosolyogtató, de amikor feltalálták a nyomtatott sajtót, akkor az emberek amiatt aggódtak, hogy a sok információ miatt nem tudják majd észben tartani a fontos dolgokat. a könyvtárakat pedig azért bírálták, mert állítólag annyi kötet volt a polcaikon, hogy nem lehetett megtalálni azt a művet, amit az illető éppen keresett. A változásokkal vívott harc mindig is részét képezte a létünknek” – jelentette ki James Gleick…”

Forrás:
Az információk képezik az emberiség legértékesebb tulajdonát, Berta Sándor, SG.hu, 2011. november