Skip to main content
távközlés

Decemberben megindul a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat

Szerző: 2011. november 7.No Comments

„2011 decemberétől fokozatosan átterhelik az elektronikus kormányzati gerinchálózat (EKG) szolgáltatásait a Magyar Villamos Művek szabad hálózati kapacitását igénybe vevő Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra. A kormányzati célú hálózatok egységesített és racionalizált üzemeltetést, fejlesztést lehetővé tévő keretek közötti kezelése jelentős költségmegtakarítást eredményez a kormányzati informatikában.

2011 elején megkezdődött az előző kormányok által párhuzamosságokkal terhelten, pazarlóan működtetett kormányzati célú hálózati rendszer konszolidációja. Ennek leghangsúlyosabb eleme az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózati (EKG) szolgáltatás átalakítása a nemzeti fejlesztési miniszter által kinevezett Both Zoltán miniszteri biztos koordinálása mellett. A miniszteri biztos vezetésével megalakult a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt, állami tulajdonú vállalatok és intézmények (így többek között a Magyar Villamos Művek Zrt.) erőforrásainak bevonásával és több munkacsoportban megkezdődtek az átalakítás előkészületei a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat kialakítása érdekében.

Az új működési modell szerint az EKG-szolgáltatást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) nyújtja majd a Magyar Villamos Művek által biztosított nagysebességű, eddig kihasználatlan gerinchálózaton. A projekt megvalósítása az előzetesen megállapított ütemterv szerint halad, ennek megfelelően 2011 decemberében megtörténik a jelenlegi szolgáltatás átterhelése az állami tulajdonban lévő Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra, majd 2012. január 1-jével megindul az átmeneti működési modell szerinti szolgáltatásnyújtás.

Az eddig piaci viszonyok között működtetett központi rendszer állami kézbe vételét a gazdaságosabb konstrukció mellett hálózat- és nemzetbiztonsági szempontok is indokolttá teszik. A megváltozott üzemeltetés az informatikai rendszerek sebességének gyorsítása és hozzáférhetőségének bővítése révén a közigazgatási ügyintézés hatásfokának javulását eredményezi.”

Forrás:
Decemberben megindul a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, 2011. november 7.