Skip to main content
közigazgatási informatika

Milliárdos IT-projekt zárult a NAV-ban

Szerző: 2011. november 7.No Comments

„Az Adóalany Centrikus Adatszolgáltatási Modell (ACM) projekt célja többek között, hogy lehetővé tegye az adózók számára, hogy megtekintsék az adóhatóságnál nyilvántartott alapadataikat akár 5 évre visszamenőleg, illetve nyomon követhetővé váljon az adózói bevallások beérkezése, feldolgozottságuk állapota is. Igen fontos szolgáltatása a rendszernek az is, hogy felsorolja a fontosabb hiányzó, be nem adott bevallásokat, amelyeket az adózónak pótolnia szükséges. A projekt keretein belül egy olyan szolgáltatás is elérhetővé válik, amelynek segítségével az adózó meg tud győződni arról, hogy érvényes megbízólevél alapján folytat-e nála ellenőrzést a magát adóellenőrként bemutató személy.

Másik fontos cél, hogy a munkáltatók számára lehetőség nyíljon arra, hogy lekérdezzék a munkavállalóik adóhatósághoz történő bejelentettségét, ezen felül a munkavállalóknak is lehetőségük lesz megtekinteni, hogy az adóhatóságnál mely munkáltatók, milyen időszakra jelentették be őket.
A projekt befejezését követően az adózóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy saját személyi jövedelemadójuk 1 százalékos felajánlását, illetve annak érvényességét megtekintsék, továbbá megtudhatják, hogy melyik szervezet, pontosan mekkora összeget kapott a befizetett adóból.

Az 1990-es évek vége óta nem zajlott ilyen komoly fejlesztés az adóhatóságnál, mint ami a héten zárult le. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK – mai nevén már KIFÜ) még 2008 októberében, a Gyurcsány-kormány alatt írta alá a támogatási szerződést az APEH (mai nevén NAV) informatikai rendszerének korszerűsítéséről, majd a közbeszerzési eljárás eredményeként az Albacomp RI Kft. nyerte el a projekt megvalósításának lehetőségét. A bruttó 1,257 milliárd forint támogatási összeg felhasználásával és 200 APEH munkatárs részvételével megvalósuló informatikai fejlesztés új, az Ügyfélkapun keresztül elérhető internetes szolgáltatásokat nyújt az adózók számára.

A publikum csak később használhatja
A Computerworld szerette volna kipróbálni a rendszer szolgáltatásait, azokat azonban egyelőre hiába kerestük az Ügyfélkapu címén, a www.magyarorszag.hu oldalon. Mint megtudtuk, most hivatalosan ugyan átadták a rendszert, de a különböző funkciók élesítése csak 2012 év elejétől folyamatosan történik majd. ”

Forrás:
Milliárdos IT-projekt zárult a NAV-ban, Szalai Dániel, Computerworld, 2011. november 5.