Skip to main content
közigazgatás: magyar

Papírhadsereg helyett valódi

Szerző: 2011. november 7.No Comments

„Veszprém – A jövő évtől jelentősen átalakul a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a polgári védelem működése, derült ki Németh Tamás tájékoztatójából a veszprémi kistérségi társulás hétfői ülésén.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője a polgármestereknek elmondta, hogy a megyei védelmi bizottság vezetését a megyei önkormányzat elnökétől a kormányhivatal vezetője veszi át. A helyi védelmi bizottságokat békeidőben továbbra is a polgármesterek vezetik, minősített helyzetekben a katasztrófavédelmi igazgató vagy megbízottja kerülhet a helyükbe. A polgármesterek munkáját nagyobb településeken az önkormányzatok foglalkoztatásában lévő közbiztonsági referensek segítik.

Továbbra is lesznek olyan személyek, akiket a polgármesterek polgári védelmi munkára kötelezhetnek. Eddig az ilyenek inkább csak papírhadsereget alkottak, mert sem az oktatásra, sem a berendelésre nem volt igazán pénz. A jövőben ez megváltozhat, mert a katasztrófavédelmi hozzájárulásból befolyó pénz egy részét a tervek szerint ennek, az országosan 90-100 ezer fős csapatnak a működtetésére fordítanák.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a hivatásos tűzoltóságok mindegyike az állami katasztrófavédelemhez fog tartozni. A hatósági munkát a 65 ezután megalakuló katasztrófavédelmi kirendeltség veszi át tőlük. A megfelelő lefedettség érdekében egy-egy tűzoltóörs létrehozását tervezik Nagyvázsonyban és Tüskeváron.”

Forrás:
Papírhadsereg helyett valódi, Győrffy Árpád, naplo-online.hu, 2011. november. 7.