Skip to main content
művelődés

Szőcs Géza kihirdette az art mozi digitalizációs pályázat eredményét

Szerző: 2011. november 7.No Comments

„Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Bokor Attila, a mozgókép-művészeti főosztály vezetője november 5-én kihirdette az art mozik digitalizációjára kiírt pályázat eredményét. A pályázaton két budapesti és hét vidéki mozi összesen 100 millió forint támogatást nyert el.

„A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2012-ben újabb 100 millió Ft keretösszegű pályázatot hirdet meg erre a célra, ahol a most visszautasított pályázók élveznek majd előnyt. Remélem, hogy a következő évben azok a régiós központok is élnek a digitális fejlesztési támogatásról szóló pályázat adta lehetőségekkel, amelyek jelentkezését idén borzasztóan hiányoltam.” – mondta Szőcs Géza az eredményhirdetésen.

Tavaly 44 art filmszínház működött Magyarországon, közülük máig tízet kellett bezárni anyagi okok miatt. Az elmúlt három évben a mozik (mind az art, mind a multiplex filmszínházak) látogatottsága folyamatosan csökkent, még ha a multiplexek a 3D-s vetítési technika segítségével egy rövid időre újból meg is tudták tölteni a termeket. Mindeközben a digitális forradalomnak köszönhetően 2012 januárjától a multiplexek átállnak a digitális vetítésre, ennek pedig az lesz a következménye, hogy a nagyobb forgalmazók is csak digitális formátumban terjesztik majd a filmeket.

Ezért a NEFMI 2011-ben pályázatot írt ki az art mozik digitális fejlesztésére. A pályázat határideje 2011. szeptember 30-án járt le. A pályázatra 13 anyag érkezett a Magyar Államkincstárhoz, amelyek mindegyikét – esetenként hiánypótlást követően – teljes körűnek és szabályszerűnek talált a Kincstár. A pályázók összesen 152 millió 532 ezer Ft értékben nyújtották be támogatási kérelmeiket. A keretösszeg 100 millió Ft volt, az igényelhető támogatások mértéke pályázatonként 12,5 millió Ft lehetett.

A pályázat eredményét a kapcsolódó anyagoknál találja meg.”

Forrás:
Szőcs Géza kihirdette az art mozi digitalizációs pályázat eredményét, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, 2011. november 5.