Skip to main content
közigazgatási informatika

E-kormányzat a mobilitásért

Szerző: 2011. november 12.No Comments

„Ma reggel az Európai Parlament Kulturális és Oktatási (CULT) Bizottsága nagy többséggel támogatta Bagó Zoltán, fideszes európai parlamenti képviselő a versenyképes egységes digitális piacról szóló véleménytervezethez benyújtott módosítását, ami hangsúlyozza, hogy a páneurópai e-kormányzati platformok hozzájárulnak az egységes piacon belüli mobilitáshoz.

A CULT Bizottság „A versenyképes egységes digitális piacról – az e-kormányzat mint élenjáró kezdeményezés” című véleménye az Európai Bizottság (EB) 2011–2015 időszakra szóló európai elektronikus kormányzati cselekvési tervről szóló dokumentumhoz készült. Az EB európai digitális menetrendje az információs és kommunikációs technológiák nyújtotta előnyök kihasználására irányuló átfogó intézkedéscsomag keretében foglalkozik az elektronikus kormányzattal. Mivel a közforrások jelenleg igen szűkösek, az információs és kommunikációs technológiák az állampolgároknak nyújtott közszolgáltatások innováción alapuló fejlesztésével, a szolgáltatások hatékonyságának fokozásával és költségeinek csökkentésével lehet segítségére a közszférának.

A CULT Bizottság hangsúlyozza, hogy digitális ismeretekre és bizalomra van szükség ahhoz, hogy a polgárok bevonását lehetővé tévő, mindenki számára elérhető e-kormányzatot hozzanak létre, és felkéri a tagállamokat, hogy illesszék bele az oktatási rendszerbe a digitális ismeretek és az átfogó képességek oktatását.

Bagó Zoltán módosító javaslatát kompromisszumos megoldásba foglalták, miszerint a páneurópai e-kormányzati platformok megkönnyíthetik a közigazgatási információkhoz, politikákhoz, közigazgatási közleményekhez, kultúrához és oktatáshoz való hozzáférést, illetve hozzájárul a kormányzati hatékonysághoz és átláthatósághoz, az egységes piacon belüli mobilitáshoz miközben erősíti a demokratizálódást az állampolgároknak a politikai döntéshozatali folyamatba való bevonásával. A Képviselő a malmöi nyilatkozat az európai közigazgatási szervek számára megállapított négy kiemelt céljával összhangban elengedhetetlennek tartotta a szövegbe foglalni, hogy az akadálymentes kormányzati e-szolgáltatások elősegítik az egységes piacon belüli mobilitás fokozását.”

Forrás:
E-kormányzat a mobilitásért, sajtóközlemény, 2011. november 11.