Skip to main content
közigazgatás: magyar

A miniszterelnök-helyettes mindennel elégedett Kaposváron

Szerző: 2011. november 13.No Comments

„Példaértékű az együttműködés a Somogy megyei kormányhivatal, a megyei közgyűlés és Kaposvár Város Önkormányzata között. Ezt állapította meg Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes pénteki kaposvári látogatása alkalmával.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a kormányhivatalok adóssága a költségvetés alultervezése miatt keletkezett. Szita Károly polgármester kifejezett kérése az volt, hogy minél előbb álljanak fel az új közigazgatási egységek, hogy az új feladatok differenciálásai a finanszírozásban is megjelenhessenek. Navracsics Tibor szerint erre vélhetően 2012 júliusától adódik lehetőség.

Kaposvári látogatása alkalmából a somogyi kormányhivatallal ismerkedett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken. A tapasztalatait megosztotta a sajtó képviselőivel.

– A látogatásom célja Somogyban ugyanúgy, mint a többi megye kormányhivatalában, a január elsején elkezdett államigazgatási reform szervezeti megvalósításának megismerése. Ahogy telt az idő, a reform karaktere is módosult, illetve bővült. Somogy jól jellemezi az egész közigazgatási átalakítást – mondta Navracsics Tibor. – A megyei közgyűlés, a kormányhivatal és a megyei jogú város önkormányzata között az együttműködés példaértékű. Ez jól mutatja eredeti szándékunkat is. Nagyon sokan, a közigazgatás különböző szereplőit megpróbálták kijátszatni egymás ellen. Megpróbálták kimutatni, hogy az egyik szereplő gyengül, a másik erősödik és ezt konfliktusos folyamatként akarták felmutatni. Szándékaink szerint a közigazgatás átalakítása után mindenki erősödni fog. Az egész magyarországi közigazgatás erősödni fog azáltal, hogy az önkormányzatok a jövőben jobban fókuszálhatnak a közösségi feladataikra, a helyi, illetve a területi demokrácia intézményeinek működtetésére. Ami a megyei önkormányzatok jövőjét illeti, ott elsődlegesen a területi, területfejlesztési források felhasználására, illetve stratégiák meghatározására fognak koncentrálni.

A megyei jogú városok pedig – az önkormányzati törvény tervezete is ezt mutatja – a jövőben térségi feladatellátással is gyarapodni fognak. A megyeszékhely ismételten és ténylegesen megyeszékhellyé válik, olyan feladatokat is el fog látni, amelyek erősítik a megye első városának szerepét. A kormányhivatalok az állami feladatellátás szervei lesznek.

Navracsics Tibor elismeréssel szólt arról is, hogy Somogyban a kormányhivatal egy épületben kapott helyet.
– Az ingatlanok szétaprózottságát a jövőben orvosolnunk kel – mondta a miniszterelnök-helyettes. – Az önök városa példa rá, hogy miként lehet ezt megoldani. A reformfolyamat minden egyes fázisában Somogy megyében azt tapasztaltuk, hogy a megyei és a városi önkormányzat a kormányhivatallal mindenütt kereste és meg is találta a közös pontokat. Az egész reformnak az a célja, hogy olyan közigazgatás jöjjön létre amellyel mindenki, aki részt vesz benne, elégedett legyen.
A kormányhivatal adósságáról Navracsics Tibor azt mondta, hogy az idei a nulladik évnek tekinthető. A feladatok átadásakor becslés alapján állapították meg a hozzájuk kapcsolódó költségeket, a költségvetésük így alultervezett lett, a jövő évtől ezt kompenzálni fogják.

Szita Károly Kaposvár polgármestere arra kérte Navracsics Tibort, hogy ha lehet, a lehető leggyorsabban álljanak fel az új közigazgatási egységek annak érdekében, hogy az új feladatok differenciálásai a finanszírozásban is megjelenhessenek.
A miniszterelnök-helyettes szerint lehetőség lesz rá, hogy 2012 július elsejétől kezdjék meg a járási hivatalok a munkájukat, szemben a tervezett 2013 január elsejével.”

Forrás:
A miniszterelnök-helyettes mindennel elégedett Kaposváron, Somogyi Hírlap, F. Szarka Ágnes, 2011. november 11.