Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tolna megyében is zajlik a konszolidáció – Interjú Tóth Ferenc kormánymegbízottal

Szerző: 2011. november 13.No Comments

„A Tolna Megyei Kormányhivatal őszi eseményeivel, feladataival kapcsolatban kérdeztük Tóth Ferenc megyei kormánymegbízottat.

– Folyamatban van az intézményfenntartói feladatok átvétele. Tolna megyében hogyan áll a folyamat?
– Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslatát. A megyei önkormányzatok átszervezésétől a kormány a közszolgáltatásokat egységes, magas színvonalon szolgáló, további adósságot fel nem halmozó állami működést vár. A korábban bejelentetteknek megfelelően a törvényjavaslat rögzíti azt is, hogy 2012. január 1-jével az állam veszi át a megyék konszolidációja keretében a megyei önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi, oktatási, szociális, ifjúságvédelmi, közművelődési intézményeket és gazdasági társaságokat, alapítványokat, azok adósságával együtt. Az egészségügyi intézmények működtetése a Nemzeti Erőforrás Minisztérium háttérintézmények, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) feladata lesz. A megyei kormánymegbízott irányítása alatt álló intézményfenntartó központok feladata lesz a megyétől átvett intézmények, gazdasági társaságok, alapítványok működtetése. Az átadás-átvétel lebonyolítására egy előkészítő bizottság alakult a vezetésemmel, a Tolna Megyei Önkormányzat, a Tolna Megyei Kormányhivatal és a Magyar Államkincstár Tolna Megyei Igazgatósága részvételével. A bizottság tagjai rendszeresen tanácskoznak és végzik az előkészítő munkát…

Az állampolgárok a Kormányablak iránt megnyilvánuló bizalmát mutatja, hogy október 25-én üdvözölhettük az ötezredik ügyfelünket, akit egy emléklappal, az Alaptörvény díszpéldányával, egy csokor virággal és egy szekszárdi borral köszöntöttem ez alkalomból.”

Forrás:
Tolna megyében is zajlik a konszolidáció – Interjú Tóth Ferenc kormánymegbízottal, Belföldi hírek, 2011. november