Skip to main content
távközlés

Lehet pályázni a 26 GHz-es frekvenciákra

Szerző: 2011. november 14.No Comments

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a héten pályázatot hirdetett a 26 GHz-es frekvenciasáv szabad blokkjainak értékesítésére. A most meghirdetett frekvenciacsomag 26 darab – 2×28 MHz sávszélességű – alapblokkot tartalmaz, amelyek használati jogát 15 évre szerezhetik meg a nyertesek.

A sokoldalúan felhasználható, nagy adatátviteli sebességű vezeték nélküli kapcsolat kiépítésére alkalmas sáv értékesítését évek óta várják a távközlési szolgáltatók. A pont-pont összeköttetésekhez és pont-multipont rádiótávközlő rendszerekhez is használható tartomány végfelhasználói állomások közvetlen hálózati kiszolgálására, illetve rádiórelé-hálózatok és a mobiltávközlésben a bázisállomások felhordóhálózatának kiépítésére is megfelelő, ezért a vezetékes és mobilszolgáltató vállatok egyaránt érdeklődnek iránta.

A NMHH célja a meghirdetett értékesítéssel az, hogy a rendelkezésre álló véges erőforrás, a frekvenciakapacitás hatékonyan hasznosuljon, valamint ösztönzően hasson a szolgáltatók által tervezett hálózatfejlesztésekre. További célként fogalmazódott meg az is, hogy az értékesítés élénkítse a mobilpiaci versenyt, és ez által javuljon a szolgáltatások minősége, az előfizetők érdekeinek védelme. A 26 GHz értékesítési feltételeit úgy alakította ki a hatóság, hogy az támogassa a 900 MHz-es sáv folyamatban lévő árverését is – közölték.

A hónap elején módosult a 960 MHz feletti tartomány frekvenciahasználati díjrendelete is. A jövőben értékesített, mikrohullámú spektrumba tartozó frekvenciák után már a módosított rendelet alapján kell fizetni a díjakat, érvényes ez a most meghirdetett 26 GHz-es frekvenciablokkra is. A díjrendelet változtatásnak célja az, hogy a piaci szolgáltatókat hatékony frekvenciahasználatra ösztönözze, valamint a szolgáltatókat a kevésbé telített sávok felé terelje – közölte az NMHH.”

Forrás:
Lehet pályázni a 26 GHz-es frekvenciákra, Barna József, IT café, 2011. november 11.