Skip to main content
közigazgatás: külföldöntörvények, határozatok

Nyereség és veszteség a nyílt adathozzáférés megvalósítása esetén

Szerző: 2011. november 14.No Comments

Az ausztrál tanulmány arra vállalkozik, hogy költséghatékonysági elemzés tárgyává tegye a közszektor információhoz való szabad hozzáférést. Az előnyök és hátrányok felmérése egyaránt vonatkozik a szervezetekre, a felhasználókra és a tágabb gazdasági környezetre.

Valós szervezeti adatokat, idősorokat, használva a szerző képes volt modellezni a nyereséget és veszteséget a szabad hozzáférést biztosító döntés előtt és után. Továbbá sikerült modellezni a felhasználóknál jelentkező megtakarításokat és a tágabb gazdasági környezet számára jelentkező előnyöket.

A tanulmány számos kormányzati szervezet adatait vizsgálja. Mindegyik szervezet esetében mások a költség/haszon arányok, mert a szabaddá tett adatok természete is más. Ezért önmagukban nem szabad összehasonlítani őket. Az azonban fontos, hogy mindegyik esetben az arány pozitív értéket mutat. Mindent egybevetve a tanulmány azt bizonyítja, hogy az elérhető haszon tekintélyes mértékben meghaladja a költségeket, azaz a közszektor információihoz való szabad hozzáférés megteremtése erős és megalapozott pénzügyi alapokon nyugszik. Fontos megjegyezni, hogy ezek nem egyszeri alkalomra szóló számok, hanem évente és folyamatosan jelentkeznek, így a nyereség növekvő természetű.

Forrás:
Costs and Benefits of Data Provision: Report to the Australian National Data Service, Professor John Houghton, Australian National Data Service, 2011. október 18. (pdf)