Skip to main content
közigazgatási informatika

Koszorús sürgette a szakterületek képviselőit

Szerző: 2011. november 15.No Comments

„Koszorús László fideszes képviselő, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának Informatikai és Távközlési albizottságának elnöke sürgette az albizottság ma reggeli ülésén a kormányzati informatika különböző területeiért felelős Vályi-Nagy Vilmost és Vetési Ivánt.

A kormányzati informatika vezetőit hallgatta meg mai ülésén az Országgyűlés Gazdasági bizottságának Informatikai és Távközlési albizottsága reggel a Parlamentben. A szakterületek vezetői eredményeiket sorolták, de Koszorús László, az albizottság vezetője és az ellenzéki Baja Ferenc a hiányosságokat is számon kérték. A fideszes képviselő fájlalta például, hogy állampolgárok életét jelentősen könnyítő informatikai fejlesztésekkel egyelőre nemigen találkozni. „Uraim, kérem iparkodjanak a munkával, mert a ciklus közepére ez már nem lesz elég” – fogalmazott Koszorús László azután, hogy végighallgatta Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárának beszámolóját, majd Vetési Ivánt, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) elnökét.

Vályi-Nagy Vilmos egyébként hozzászólását azzal kezdte, hogy az informatikai piac szereplői egyre erőteljesebben az államot is okolják a megrendelésállomány visszaesése miatt. Vályi-Nagy ezzel kapcsolatban azt mondta, kétségtelenül igaz, hogy a költségvetési egyensúly biztosítása miatt az állami kiadások az informatika területén is csökkennek, azonban az elmúlt másfél évben számos olyan intézkedés született, amellyel az intézmények informatikai költségvetését igyekeztek stabilizálni, e téren sikerült kedvező eredményeket elérni, például az állami szektorban e terület működési kiadásait 15 milliárd forinttal csökkentették, miközben a szolgáltatások színvonala nem csökkent – húzta alá Vályi-Nagy, aki ezek után arról is beszélt, hogy még idén elkészülhet egy új informatikai és hálózatbiztonsági törvény tervezetének koncepciója, amelynek célja, hogy átlátható, pontos feltételrendszer jöjjön létre az informatikai biztonság emelése miatt. A törvénytervezet a jövő év első felében kerülhet a törvényhozás elé.

Az albizottsági ülésen szó esett arról is, hogy bevezetik a nemzeti egységes kártyarendszert, amit először a kormánytisztviselők és az oktatás szereplői vehetnek majd kézbe, majd 2012 végétől minden állampolgár számára elérhetővé válik ez a személyazonosításra alkalmas okmány. A régi igazolványok cseréje azonban akár 10 évig is eltarthat, hiszen a régi személyi igazolványok kivonása sem megy túl gyorsan – ezt már Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) elnöke mondta a meghallgatáson, aki hozzászólását azzal kezdte, hogy a hivatalt nagyon komoly pénzügyi problémákkal vette át, több milliárd forintos éves hiányuk volt. Vetési azt mondta, hogy ténykedése alatt visszaszervezték a korábban kiszervezett informatikai feladatokat, és idén már nullszaldós lehet a büdzséjük. Az elnök arról is szólt, hogy megújították a 2200 végponton lévő anyakönyvi rendszer elektronikus hálózatát és elindult a kormány.hu, azonban még előttük áll az okmányirodák elavult eszközparkjának felújítása, valamint az egységes kormányzati irat- és dokumentumkezelő rendszer elindítása.

Koszorús László, az albizottság elnöke örömtelinek nevezte, hogy az átalakítások után is életben maradt a KIFÜ és több más fontos intézmény, mint amilyen a KEKKH, de összességében az albizottság elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy másfél éve alig történt valami az e-közigazgatás területén, emellett előrelépéseket várna a 112, a GSM-R projekt, valamint olyan informatikai ügyekben is, amelyek jelentősen megkönnyítenék az állampolgárok életét.

Koszorús László hasonlónak nevezte a pályázati rendszer megújítását is, hangsúlyozva, hogy a magyar informatikai piac jó ideje pályázati források bevonására vár.

Baja Ferenc MSZP-s képviselő emellett sajnálkozását fejezte ki az ülésen, hogy Nyitrai Zsolt államtitkárságának megszüntetése óta nincs az informatikai területnek egy egységes arca, az irányítás szétaprózódik.”

Forrás:
Koszorús sürgette a szakterületek képviselőit, Computerworld/MTI, 2011. november