A magyar háztartások fizetési szokásai

„A tanulmányban bemutatjuk, hogy a magyarországi háztartások a különböző fizetési helyzetekben milyen arányban használják az egyes készpénzes és készpénzmentes fizetési módokat. A háztartásokra leginkább jellemző két fizetési helyzetet (eseti, közellévők közötti és rendszeres, távollévők közötti), és az ezekben leggyakrabban használt öt fizetési mód (bankkártyás és a készpénzes fizetés, banki átutalás, csoportos beszedés, készpénz-átutalási megbízás) használati szokásait vizsgáljuk meg részletesen. Összességében elmondható, hogy a háztartások nagymértékben készpénzorientáltak. A készpénzmentes fizetési módok alacsony elterjedtségének okát azonban elsősorban nem a háztartások és a pénzforgalmi szolgáltatók kapcsolatában kell keresni, a bankkapcsolati mutatók alapján ugyanis a többség már most is képes lenne a jelenleginél gyakrabban használni ezeket. Így az elektronikus fizetési módok használatának alacsony aránya valószínűleg inkább a megszokásokkal, az információ, a motiváció és gyakran a bizalom hiányával magyarázható. Ezek mellett fontos tényező az is, hogy jelenleg sok esetben még akkor sem lehetne készpénz nélkül lebonyolítani egy fizetési műveletet, ha erre a fizető fél oldalán lenne szándék.”

Szerkesztői megjegyzés:
A tanulmány szerzője által adott összefoglalásból kimaradt az az információ, amely egyébként benne van a jelentésben, hogy nem éri meg az embereknek a sárga csekk helyett mást használni.

Forrás:
A magyar háztartások fizetési szokásai, Takács Kristóf, Magyar Nemzeti Bank, MNB-tanulmányok 98., ISSN 1787-5293 (on-line), 2011. november 10. (pdf)
Mellékletek:
Fizetési formák napló (pdf)
Háztartási interjú kérdőíve (xls)

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, szakirodalom
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.