Skip to main content
közigazgatás: magyar

A színház még kérdéses, a megyeházáról egyeztetnek

Szerző: 2011. november 17.No Comments

„Hetek óta folyik az intézmények átadása, átvétele a megyei önkormányzat és a kormányhivatal között. A jövő héten parlament elé kerülő törvényjavaslat szerint január elsejétől a Pándy Kálmán kórház kivételével valamennyi megyei intézmény állami fenntartásba, a kormányhivatal alá kerül.

Az átadás-átvételt intézményi biztos, Gara Ágnes, a kormányhivatal pénzügyi főosztályvezetője koordinálja. A megyei önkormányzatok hosszú távú kötelezettségeket november eleje óta csak kormánymegbízotti ellenjegyzéssel vállalhatnak.

— Mi várható az átvett intézményeknél január elseje után? — kérdeztük Erdős Norbert kormánymegbízottat.
— Az intézmények január elsejétől változatlan formában folytatják a munkájukat. Úgy gondolom, legalább fél évnek kell eltelnie, hogy kiderüljön, hogyan lehet racionalizálni a működést. Jelenleg a kormányhivatalban, a szakigazgatási szervekkel együtt, valamivel több mint ezer alkalmazott dolgozik, a megyei önkormányzat intézményeinek átvétele után a létszám háromezer fölött lesz. A szervezeten belül a két legnagyobb az oktatási és a szociális intézményrendszer lesz.

— Mi lesz az intézményvezetőkkel?
— Március 31-éig megbízott vezetőként folytatják a munkájukat, a kinevezésekről addig kell dönteni. Létrejön majd egy megyei intézmény-felügyeleti központ, mely a működést irányítja.

— Úgy tudjuk, felmerült, hogy a megyei önkormányzatok által fenntartott színházak, négy ilyen van az országban, köztük a Jókai színház, nem kerülnek a kormányhivatalok alá.
— Jelenleg úgy tűnik, a megyei fenntartású színházak is a kormányhivatal alá kerülnek, az azonban elképzelhető, hogy a jövőben más lesz a tulajdonos.

— Mi a helyzet a megyei önkormányzattal, illetve a megyeházával?
— A megyeházákkal kapcsolatban a parlament elé került egy módosító indítvány, amely arról szól, hogy ebben a kérdésben a megyei önkormányzatoknak és a kormányhivataloknak egyeztetniük kell. A megyei önkormányzatok elhelyezését tárgyalásos úton kell megoldani. Elképzelhető egy társtulajdonlás vagy akár egy ingyenes használati jogosultság is.

— Sok üres ingatlan is a kormányhivatal tulajdonába kerül. Mi lesz ezeknek a sorsa?
— Ha ki tudjuk adni az ingatlanokat, akkor kiadjuk, ha ez nem sikerül, akkor leadjuk az üres épületeket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek.”

Forrás:
A színház még kérdéses, a megyeházáról egyeztetnek, beol.hu, 2011. november 16.