Skip to main content
közigazgatási informatikaszakirodalom

E-kormányzati megatrendek

Szerző: 2011. november 21.No Comments

A szerencsétlenül bombasztikus cím az uniós European Journal of ePractice című folyóirat legújabb, tematikus számát takarja. A következőkben a kiadvány bevezetőjéből adunk részleteket.

„Az e-kormányzattal kapcsolatos kezdeti vélekedések a vállalkozás műszaki dimenzióit hangsúlyozták és az eredmények és nyereségek elérését meglehetősen automatikusnak gondolták. Egyetlen fejlődési utat feltételeztek, ezt próbálták a jól ismert szakaszolással (érettségi szintek) leírni. A tapasztalat, valamint néhány látványos bukás megmutatta, hogy az e-kormányzat fejlődése nem egyetlen utat követ, az előnyei pedig nem fognak automatikusan elérhetővé válni. Az e-kormányzati projektumok megvalósítása a vélelmezettnél sokkal nehezebb. A problémák és akadályok elsősorban nem műszaki természetűek, hanem szervezetiek, politikaiak, jogiak vagy éppen kulturálisak.

Sőt a sikeres megoldások és gyakorlatok rendszerint nagyon is a helyi feltételek függvényei.

Ha ezeket a komplex összefüggéseket tudatosítjuk, akkor a jelenlegi és jövőbeli e-kormányzati kezdeményezéseket valószínűleg eltérő alapvető irányultságok és célok fogják alakítani. Kérdés, hogy valóban így áll-e a helyzet most, vagy az elkövetkező években? Ennek a számnak az a célja, hogy azonosítson és megvitasson az e-kormányzati fejlesztéseket ma jellemző átfogó irányzatok és paradigmák közül néhányat – abban a reményben, hogy fontosak lehetnek a kormányzatok jövője számára.

José Luis Blasco és Modesto Fabra a spanyol e-kormányzati kezdeményezéseket vizsgálja meg. Különösen a szabályozásnak és a jogi kereteknek szentelnek figyelmet, azt kutatva, hogy milyen szerepet játszottak az állampolgárok és a közigazgatás közötti elektronikus kapcsolat ösztönzésében és biztosításában. Az elmúlt évtized minden eredménye ellenére a jelen és jövendő fejlesztéseket továbbra is az egyszerűsítés, az átláthatóság és a közigazgatási intézmények közötti együttműködés megteremtése kell, hogy vezérelje.

Az egyszerűsítés Mirlinda Batalli cikkének is a témája. Hangsúlyozza ennek fontosságát az e-kormányzati közigazgatási eljárások számára. A tanulmány az egyszerűsítés pozitív következményeit elemzi. Ezek messze túlmennek a nagyobb hatékonyságon, mert a politika területén nagyobb számonkérhetőséget, átláthatóságot és állampolgári bizalmat jelenthetnek. A szerző áttekinti a régebbi és mostani e-kormányzati stratégiákat az egyszerűsítés problémái szemszögéből.

Mayo Fuster egy olyan, az Interneten kibontakozó társadalmi jelenséggel foglakozik, amelyet az utóbbi időben nagy tudományos figyelem kísér, de az e-kormányzati szakirodalom alig foglakozott vele. Az Onlájn Alkotói Közösségek – Egyenrangú Közösségi Alkotói Rendszerek (Peer-Production Systems) – több, mint két évtizeddel ezelőtt keletkeztek, a nyílt forráskódú szoftverekkel összefüggésben, de egyre növekvő mértékben jelennek meg más területeken is. A tanulmány középpontjában az az új irányítási stílus áll, amely ezeknek a közösségeknek az életét jellemzi, és amely sohasem látott mértékben segíti elő a digitális környezetben megvalósuló részvételt és demokratikus döntéshozatalt. A szerző megvizsgálja, hogy a mély politikai legitimációs krízis időszakában lehet-e ezt az új szerveződési formát a kormányzati teljesítmény javítására használni.

Marijn Plomp és Robbin te Velde a jelenkori internetes kultúra másik népszerű témájával, a Web 2.0-val foglalkozik, amelyről nem lehet azt mondani, hogy az e-kormányzati szakirodalomban nem tárgyalták volna bőségesen. Kritikus hozzáállással megpróbálják a témát kísérő túlzásokat elkerülni. A fogalom kiterjedt és részletes leírásával kezdik. Elemzik a közigazgatási alkalmazás során kritikusan fontos előfeltételeket és fontosabb eredményeket. Néhány nemzetközi esettanulmány után egy sokkal objektívabb értékelés szükségessé mellett teszik le a voksot…”

Tartalom:

  • Current trends in the evolution of electronic relations between the administration and citizens in Spain
    Author: José Luis Blasco | Modesto Fabra Valls
  • Simplification of public administration through use of ICT and other tools
    Author: Mirlinda Batalli
  • Trends in practices: eGovernment solutions from the EPSA 2009 experience
    Author: Alexander Heichlinger | Cristina Borrell
  • Opportunities and Forthcoming Challenges of Smartphone-based mGovernment Services
    Author: Thomas Zefferer | Peter Teufl
  • Mobile Governance: The Kerala Experience and Insights for a Comprehensive Strategy
    Author: Sabarish Karunakaran
  • Rethinking government in the light of the emerging organisational principles of online collective action
    Author: Mayo Fuster Morell
  • Web 2.0 as a Megatrend in eGovernment: An Empirical Analysis of its Preconditions and Outcomes
    Author: Marijn G.A. Plomp | Robbin te Velde

Forrás:
European Journal of ePractice n° 13 October 2011, Epractice.eu, 2011. november 8. (pdf, 4 mega!)