Skip to main content
közigazgatási informatika

SMS-ben is lehetne mentőt, rendőrt hívni

Szerző: 2011. november 21.No Comments

„A 112-es egységes nemzetközi segélyhívószám használatának kiterjesztésére vonatkozóan fogadott el írásbeli nyilatkozatot csütörtökön az Európai Parlament – jelentette be strasbourgi közleményében Kósa Ádám fideszes EP-képviselő.

Az egységes segélyhívó lényege, hogy azon keresztül igazítják el a segítségért folyamodókat olyan helyzetekben, amelyekben nem egyértelmű, hogy melyik sürgősségi szervet (rendőrség, mentők, tűzoltók) kell keresni, és a segítséget kérőt szükség esetén át is kapcsolják oda. Nagy előnye, hogy egyetlen számot könnyebb fejben tartani, mint az országok különböző sürgősségi szerveinek különböző hívószámait.

A most javasolt kiterjesztés – amelynek a magyar képviselő volt az egyik kezdeményezője – a siket, nagyothalló és beszédsérült felhasználók számára alakítana ki hozzáférhető segélyhívó-szolgáltatást, emellett pedig javaslatot tesz a segélyhívó SMS-ben történő igénybevételére.

„A 112-es segélyhívószám új generációját minden, így a fogyatékkal élő európai polgárok számára is elérhetővé kell tennünk! A legmodernebb videotechnikát kell alkalmazzuk, hogy ezáltal a 112-es számot jelnyelven és valós idejű feliratozással is használni lehessen” – emelte ki közleményében Kósa Ádám, aki szerint a most elfogadott dokumentum ebben a törvényhozási periódusban rekordszámú támogató aláírást kapott.”

Forrás:
Sms-ben is lehetne mentőt, rendőrt hívni, HVG.hu/MTI, 2011. november 17.