Skip to main content
informatika

Támad az adatcunami

Szerző: 2011. november 21.No Comments

„A vállalatok adatvagyonát a megszokottnál jobban is fel lehetne használni az ügyfelek pontosabb megértésére, a megjelenő üzleti lehetőségek és fenyegetések azonosítására. De hogyan lehet elérni az összes adatot, és miként lehet értéktermelésre fogni őket? Egy feltörekvő szolgáltatástípus, az adatfelhő (angol elnevezéssel data as a service – DaaS) ígéretes segítség.

Az adatfelhő segítségével a szervezetek elérhetik a szükséges információkat egy igény szerinti (on demand) bázison, nagyon hasonló úton használva őket, mint az alkalmazásokat a SaaS-nál, illetve a tárolókat, a szervereket vagy a hálózati komponenseket a felhőben nyújtott infrastruktúránál (IaaS). Az adatokat a szolgáltató tárolja és teszi elérhetővé a felhasználóknak az interneten keresztül.
Szakértők szerint ugyan a DaaS egyelőre csak egy bimbózó koncepció, ám hamarosan sokkal relevánsabbá válhat a nagy adat kihasználásában. Összegyűjti és elemzi az üzleti folyamatokat támogató nagy mennyiségű információt, segít elosztani a szolgáltatásokat a vásárlók között, trendeket határoz meg és új piaci lehetőségeket nyit.

A McKinsey Global Institute gazdasági és üzleti kutatócég egy idén májusi jelentésében megállapította, hogy a világban megtermelődő adatok mennyisége robbanásszerűen nő, és a nagy adatkészletek elemzése a verseny kulcstényezőjévé válik, alátámasztva a termelékenység növelésének új hullámait, az innovációt és a vásárlókban lévő tartalékot. A szervezetektől, a növekvő multimédiából, a közösségi médiából stb. származó információk mennyiségének és részleteinek bővülése exponenciális növekedést eredményez az adatuniverzumban már a belátható jövőben is – állítja a kutatócég.

„A nagy adathalmazok méretének, mozgási sebességének és kiterjedtségének növekedésével és a versenyképesség véget nem érő hajszája miatt a szervezetek a nagy vállalati és külső adattárakhoz fordulnak, hogy felfedjék a trendeket, statisztikákat állíthassanak elő, és más mozgósítható információkat szerezzenek a következő lépéseik meghatározásához” – fejtette ki Srini Prabhala, az Infosys indiai tanácsadó óriáscég pénzügyi társaságokkal foglalkozó részlegének technológiai vezetője…”

Forrás:
Támad az adatcunami, Meixner Zoltán, Computerworld, 2011. november 16.