Skip to main content
közigazgatás: magyar

Csongrád megye: akár 40 milliós is lehet a megtakarítás

Szerző: 2011. november 25.No Comments

„A kormányablakok kialakítása sikertörténetként könyvelhető el, nagy lehetőség az olcsó és hatékony közigazgatás megszervezésére. A Csongrád Megyei Kormányhivatal az intézményi és működésbeli racionalizációt követően több száz milliós megtakarítást ért el. Ez a jövőben a megyében akár tovább is növekedhet – a Rádió Orient műsorában Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója számolt be hivatala eredményeiről.

A kormányablakok és az integrált ügyfélszolgálat kialakítása sikertörténetként könyvelhető el, a közigazgatás történetében eddig példa nélküli próbálkozás. A Rádió Orient műsorában Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, a megyében eddig több mint 13 ezer ügyfél fordult meg a hivatalban.

A kormányablak a növekedés politikájának és a jó államnak a megvalósulása – hangsúlyozta a főigazgató. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, ez a csírája a további átalakítási folyamatoknak. ‘A jövőben a járásokon keresztül a kormányhivatal kinyújtja csápjait a kistelepülések felé. A folyamatból még sok van hátra, azonban jó az irány’ – tette hozzá.

A konszolidációs törvény elfogadását követően a jövőben várható a megyei önkormányzatok integrációjának gyakorlati megtervezése. A szociális, kulturális és oktatási intézmények átvételét a megyei átadó bizottság irányítja, majd az új rendszert a megyei intézményfenntartó központ koordinálja. ‘Az átalakítás nagy szerepet hárít a pénzügyi és a humánpolitikai főosztályra. Szerencsére jelentős gyakorlatunk van az átvételben: 2010 októbere és decembere között sok tapasztalatot szereztünk a szakigazgatási szervek beintegrálásakor. A pozitív példákat vesszük alapul a mostani átalakítás során’ – emelte ki Polner Eörs.

A főigazgató elmondta, korábban helyi politikai érvek befolyásolhatták a döntéshozatalt. A kormányhivatalok azonban feladat-finanszírozottak, így csak szakmai döntéseket hozhatnak. ‘Az átalakítás emellett lehetőség arra, hogy a közigazgatás olcsóbban és jobban működhessen. A helyi ingatlanok racionalizálásával, illetve saját karbantartó és takarító vállalatunk kialakításával az idei évben eddig 250-300 millió forintot spóroltunk meg. Emellett formabontó próbálkozásként az adatátviteli hálózatunkat is modernizálni szeretnénk szorosan együttműködve a kormányzati törekvésekkel. A megtakarítások éves szinten akár további negyvenmillióval is nőhetnek ‘ – beszélt a közigazgatási rádió vendége a racionalizálás anyagi következményeiről.

‘Az önkormányzati törvénymódosítást még nem fogadták el, azonban biztos, hogy a kistelepülési önkormányzatok tovább fognak működni. A megszűnésről szóló hírek légből kapott félelmek’ – oszlatta el az esetleges kétségeket a főigazgató. Polner Eörs kiemelte, a járási hivatalok felállásának időpontját a politika határozza meg. ‘Mind a 2012-re előrehozott, mind pedig az eredeti 2013-as időpont jó megoldás lehet’ – tette hozzá.

A rádió vendége hangsúlyozta, a magyar közigazgatást a jegyzők viszik a hátukon. ‘A kormányhivatal kiemelten segíti a jegyzők munkáját, hiszen a közigazgatás mindenképp számít rájuk. A tervezett állami feladat átszervezés pozitívumként értékelhető, hiszen több idejük lesz önkormányzati feladataik ellátására.’ ”

Forrás:
Csongrád megye: akár 40 milliós is lehet a megtakarítás, OrientPress, 2011. november 23.