Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Figyelik a fontosabb nagyvállalkozásokat

Szerző: 2011. november 25.No Comments

„Veszprém – Ez év augusztusában lépett életbe az a törvénymódosítás, amely a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó-szervezetek csődeljárásának és felszámolásának szabályairól rendelkezik.

A módosítás célja, hogy ezen szervezetek esetében a csőd- és felszámolási eljárásról szóló törvényben az általános szabályoktól eltérő eljárásrend érvényesülhessen. Ennek köszönhetően azok a nagyvállalkozások, amelyek közszolgáltatásokat látnak el, közszerződéseket teljesítenek, nemzetgazdaságilag jelentős tevékenységet folytatnak, adósságaik rendezése, a hitelezőikkel való megegyezés kiemelt ügyként valósul meg, felszámolásuk hatékonyabb szakmai ellenőrzés mellett történik – áll a kormányhivatal közleményében.

A fenti gazdasági társaságok csőd- és felszámolási eljárásában vagyonkezelőként, illetve felszámolóként egy állami tulajdonú, állami felszámolócég, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. jár el mostantól. Ehhez kapcsolódóan valamennyi kormányhivatal – köztük a Veszprém megyei is – feladata az, hogy a hónap végéig feltárja: a megyében működő, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodószervezetek körében van-e olyan, amelynél csődeljárást vagy felszámolási eljárást kezdeményeztek, illetve olyan információ merült-e fel, amely alapján adott cég végzetes fizetésképtelenségi helyzetére lehet következtetni.

A hatékonyabb végrehajtás érdekében a jövőben a kormányhivatal folyamatosan nyomon követi e gazdasági társaságokkal kapcsolatos eseményeket is.”

Forrás:
Figyelik a fontosabb nagyvállalkozásokat, naplo-online.hu, 2011. november 17.