Skip to main content
gazdaságszakirodalom

A hazai pénzforgalom számokban 2011. november

Szerző: 2011. november 28.No Comments

„A készpénzmentes pénzforgalomban való részvétel alapfeltételének számító fizetési számlák száma 2010-ben tovább nőtt, ezek egyre nagyobb aránya (61%) pedig már az interneten keresztül is elérhető. Az elszámolási forgalomban a legjelentősebb fizetési mód az átutalás, melynek forgalma 2010-ben csak kisebb mértékben nőtt. A tranzakciók negyedét a pénzforgalmi szolgáltatók belső forgalma adta. A további két jelentős fizetési mód az elszámolási forgalomban a csoportos átutalás, melyet elsősorban intézményi ügyfelek vesznek igénybe, és a csoportos beszedés, mellyel főleg kisebb értékű tranzakciókat bonyolítanak le.

A bankkártyát elfogadó hálózat fejlesztése folytatódott, a készpénzfelvételi berendezések (ATM) száma kisebb, a vásárlásra alkalmas terminálok (POS) száma nagyobb mértékben nőtt. A kereskedői elfogadóhelyek számának növelése az egyre kisebb méretű üzletek bekapcsolásával folytatódott, itt azonban jelentős a lemaradás, az üzletek nagy részében továbbra sem lehet kártyával fizetni. A kártyás fizetési lehetőség kiépítését jelentősen befolyásolja a fizetésikártya-üzletágban alkalmazott bankközi jutalék (interchange) mértéke. A jutalék jelenlegi szintje mellett a kisebb kereskedők nem tudják kigazdálkodni a kártyaelfogadás költségeit, és ez a nagyobb kereskedők számára is jelentős költséggel jár.

Az elmúlt időszakban a fizetési kártyákkal kapcsolatos fontos esemény a csipmigráció ütemének jelentős gyorsulása, melynek hatására szinte az összes terminál és a kártyák közel kétharmada (61,5%) már csipesített. ez a folyamat kedvező hatással lehet a kártyás visszaélések visszaszorítására, melyek száma azonban jelenleg sem magas. A visszaélések nagy része továbbra is a nemzetközi forgalomban, és elsősorban hamisított kártyákkal történik.
A mobiltelefonnal végrehajtott fizetési tranzakciók száma továbbra is alacsony a többi fizetési módhoz képest. A mobiltelefonos fizetésekre felhasználható egyenlegek száma tovább nőtt 2010-ben, ezeken jellemzően továbbra is átlagosan alacsony összegek állnak rendelkezésre a vásárlásra. A mobiltelefonos vásárlások száma csökkent az elmúlt évben, míg az így elköltött pénz értéke nőtt. ezen belül a mobiltelefonnal közvetlenül összefüggő vásárlások száma csökkent, míg a szolgáltatásvásárlások száma és értéke is emelkedett.

A hazai pénzforgalmi piac egyik jelentős szereplője a Magyar Posta, mely kiterjedt fiókhálózatának köszönhetően a lakosság nagy részét érheti el. A pénzforgalmi szolgáltatások között egyelőre elsősorban a papíralapúak találhatóak meg nála. A posta elsőszámú szolgáltatása a készpénz-átutalási megbízások teljesítése, melyek forgalma az elmúlt években csökkenő trendet mutat. ennek oka lehet a válság és a számlák kifizetésének elmaradása mellett a fizetési szokások lassú átalakulása is, melynek köszönhetően egyre többen váltanak át a papíralapú fizetési módokról azok elektronikus alternatíváira. A jelentős sárgacsekk-forgalom mellett a nyugdíjak nagyobb része is a postán keresztül kerül kifizetésre. Az elektronikus szolgáltatások felé tett első lépés a bankkártyás fizetés lehetőségének megteremtése, ennek jelenlegi árazása azonban nem segíti annak széles körű elterjedését.”

Forrás:
A hazai pénzforgalom számokban 2011. november, Magyar Nemzeti Bank, 2011. november 23. (pdf)
Chipesítés: az MNB a készpénzmentes fizetésről, Meixner Zoltán, Computerworld, 2011. november 25.