Skip to main content
közigazgatás: magyar

Államigazgatás: mi lesz 2013 után?

Szerző: 2011. november 28.No Comments

„…Végül csak egy ablak maradhat
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes korábbi látogatása után a napokban Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár érkezett a vasi megyeszékhelyre, hogy testközelből is szemügyre vegye a vasi kormányablak működését. A Szombathely, Hunyadi út 45. szám alatti irodára később várhatóan még nagyobb szerep hárul, ugyanis a jövőben megszűnnek az egykor önálló szakigazgatási szervek (például a földhivatal, vagy a nyugdíjigazgatóság) ügyfélszolgálati részlegei. Ezzel valósulhat meg a tényleges egyablakos ügyintézés, amikor az állampolgároknak csak a kormányablak címét kell megtanulniuk, s ott minden, az állammal kapcsolatos hatósági ügyet el tudnak intézni.

Mi vár ránk 2013-tól?
Az államtitkártól megkérdeztük, mi vár ránk 2013 után? Nos, az elsődleges feladat a járások létrehozása, ezek lesznek a legkisebb államigazgatási területi egységek. Az államigazgatási és a helyi önkormányzati feladatokat elválasztják egymástól: a polgármesteri hivatalok a helyi közügyekhez szükséges háttérmunkát végzik majd. A kistelepüléseken pedig a járási hivatal szervezi meg, hogy milyen időtartamban és mikor küldi ki az ügyintézőket.

2013-ra egyébként országosan már körülbelül 300 kormányablakot nyitnak. A feladatra várhatóan 5-6 ezer új ügyintézőt tanítanak ki. Elsősorban a diplomás, nyelvtudással rendelkező munkaerőt keresik. További érdekesség, hogy a már a rendszerben dolgozó ügyintézők négyhetes képzést teljesítettek.

Rákérdeztünk, tervezik-e Szombathelyen újabb kormányablak megnyitását. Szabó Erika azt mondta, 2013-ra minden megyei jogú városban több kormányablak is lesz, helyszín szempontjából elsősorban a vasútállomást, illetve az egyéb, igazán forgalmas csomópontokat tartanák ideálisnak.

Végül, nem kerülhettük meg a megyei vagyonátadás ügyét sem, melyben január 1-től és azt megelőzően is főszerep jut a kormányhivataloknak. „A megyei önkormányzatok konszolidációja is a kormánymegbízott feladata lesz. A megyei fenntartású intézmények átvételéről az országgyűlés hétfőn fogadta el a törvényt. Egyelőre ezer kérdésünk van. Nem tudjuk, hogy a megkezdett uniós pályázatokat az intézmények hogyan folytathatják. Nincsenek végleges információk az intézményfinanszírozásról, de arról sem, hogyan kapják a fizetésüket azok a közalkalmazottak, köztisztviselők, akik átkerülnek a kormányhivatalokhoz.”

„A számtalan kérdés megválaszolásán öt munkacsoport dolgozik. Fontos, hogy a megyei önkormányzat elnökének, valamint a kormánymegbízottnak minél előbb meg kell kezdenie a tárgyalásokat, mert január 1-től az összes intézménynek és a megyei önkormányzatnak is tovább kell működnie.” – mondta az államtitkár a nyugat.hu-nak.”

Forrás:
Államigazgatás: mi lesz 2013 után?, Nyugat.hu, 2011. november 25.