Skip to main content
közigazgatás: magyar

Jobban izgatja a közszférát a halállista, mint a végtörlesztés

Szerző: 2011. november 28.No Comments

„Felmérték-e a közhivatalokban a devizahitelesek számát, érintheti-e a köz- és kormánytisztviselői kart a végtörlesztés munkáltatói támogatása? Ezt tudakoltuk névtelenséget kérő forrásainktól.

– Végtörlesztés, kutyát nem érdekel! Állása lesz-e januártól, ez foglalkoztat mindenkit. – Megyeházi és kormányhivatali forrásaink szerint, és nem minden ok nélkül, ez az általános hangulat uralja a megyei önkormányzat és a kormányhivatal apparátusát manapság. A devizahiteleket valóban felmérték a munkáltatók: nagyjából a munkavállalók negyedét húzza lefelé az elszabadult árfolyam pénzügyi ingoványa.

A végtörlesztéssel nyerhet, akinek lesz munkája, akinek nem lesz, mindent elveszíthet.

Információnk szerint a januártól majd a kormányhivatalban működő Megyei Intézményirányító Központ – aminek vezetőjéül a hírek szerint Bátori Zsoltot, a megyei önkormányzat humánszolgáltatási főosztályvezetőjét nézték ki –, a megye 80-85 munkatársát veszi át.

Viszont 100-110 dolgozónak ezzel egyidőben felmondanak. A januárban 811 munkavállalóval elindult kormányhivatal létszáma mára 943-ra nőtt, a növekmény a munkaügyi központnál keresendő. A létszámot a központi kormányzat 20 százalékkal kívánta faragni, ami megközelítette volna a kétszáz főt, ezt sikerült a feladatok nagyságrendjére hivatkozva jócskán mérsékelni.
– A halállisták már mindenütt elkészültek – mesélte a mindenki által ismert nyílt titkot egy hivatalnok –, és aki rajta van, keresztet vethet a munkájára. Aki marad, annak sem mindegy, megszűnik-e az akár több évtizedes jogviszonya és új szerződést ajánlanak számára a kormányhivatalban, mert ezzel akár nyolc hónapos végkielégítést bukik.

De lehet, hogy a jogviszony folyamatos lesz. Az áthelyezések a vezetői megbízások visszavonásával is járhatnak, amivel akár a bruttó bérük felét is elveszíthetik a közszolgák. Hírek szerint mindenesetre kevesebb vezető viszi majd az ügyeket az új megyei területfejlesztésben, ami alátámaszthatja a kormány saját háza táján tervezett kiadáscsökkentő törekvéseit.”

Forrás:
Jobban izgatja a közszférát a halállista, mint a végtörlesztés, Balassa Tamás, Somogy Online, 2011. november 25.