Skip to main content
gazdaságinformatika

Kezdődhet a komplex elektronikus jegy- és bérletkiadó rendszer kialakítása

Szerző: 2011. november 28.No Comments

„A Pannon Volán Autóbusz-közlekedési Zrt. sikeresen pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez. „A Pannon Volán Zrt. szolgáltatási színvonalának erősítése és az utastájékoztatás fejlesztése” című pályázata 656,5 millió forint támogatásban részesült. A projekt teljes költsége megközelíti a 829 millió forintot, a különbözetet, 172,5 millió forintot a társaság saját forrásból fedezi. Az autóbusz-közlekedési társaság a pályázatában olyan rendszerkoncepciót dolgozott ki, amelynek megvalósulásával a szolgáltatást igénybe vevő utasok számára egyértelműen és kimutathatóan javul a szolgáltatás színvonala. A fejlesztés célja egy komplex elektronikus jegy- és bérletkiadó rendszer bevezetése, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása.

A megvalósuló utaskiszolgálás része a dinamikus utastájékoztatás, az e-ticketing rendszer, a fedélzeti számítógép és forgalomirányítási modul. A dinamikus utastájákoztatás keretében a Pécsi Autóbusz-állomáson 24 kétoldalas, LCD kijelzős információs táblát helyeznek el, a váróterembe egy-egy központi vizuáltábla kerül, amelyek jelzik a meghatározott intervallumban induló és érkező autóbuszjáratokat, s létrejön az audiovizuális utastájékoztatási központ. Ugyancsak a dinamikus utastájékoztatás részei lesznek az egyéb digitális eszközök – tájékoztató monitorok, piktogramok, feliratok –, s a hangosítás fejlesztése.

A Pannon Volán Zrt. autóbuszain fedélzeti utastájékoztatás valósul meg: 230 darab front- (a szélvédőnél) és oldalkijelző, valamint a buszok utastereibe 300 beltéri kijelző tábla kerül. A társaság valamennyi helyközi menetrend szerinti, azaz 310 autóbuszába fedélzeti számítógépet – amelyek menetjegy- és bérletkiadó, valamint chipkártyás rendszert üzemeltető eszközök is lehetnek –, s ugyanennyi kártyakezelőt, valamint fedélzeti GPS és kommunikációs eszközt helyeznek el.

Az e-ticketing rendszer részeként 30 ezer előperszonalizált, szabványos, érintésmentes chipkártya kerül forgalomba, egy feltöltő automatát helyeznek el a Pécsi Autóbusz-állomáson, kialakítják a tranzakció-kezelő központot, s továbbfejlesztik a jelenlegi jegy- és bérlet elővételi rendszert. A projekt keretében új forgalomirányító rendszer, s a szükséges háttér- és alrendszerek jönnek létre.

A társaság a komplex elektronikus jegy- és bérletrendszer, az ehhez tartozó infrastruktúra kialakítására idén tavasszal közbeszerzési pályázatot írt volna ki, időközben azonban kiderült, hogy hazánkban Nemzeti Egységes Kártya (NEK) kerül kibocsátásra, amelynek része lesz az egységes utazási kártyarendszer is.

A NEK koncepció kialakítása elkészült, a társaság ehhez igazodva kiegészítette a pályázatát, ezt követően sor kerülhetett a közbeszerzés kiírására, amelynek eredményhirdetése október 26-án megtörtént. A Pannon Volán Zrt. szolgáltatási színvonalának erősítése és az utastájékoztatás fejlesztése” című pályázat nyertese a budapesti székhelyű Daten-Kontor Számítástechnikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. lett. A fejlesztés – amelynek első lépéseként a jegykiadó rendszerek cseréje valósul meg – még ebben az esztendőben elkezdődik.”

Forrás:
Kezdődhet a komplex elektronikus jegy- és bérletkiadó rendszer kialakítása, Pannon Televízió, 2011. november 24.