Skip to main content
közigazgatás: magyar

Hat járást alakítanak ki Zalában

Szerző: 2011. december 5.No Comments

„Körvonalazódni látszanak a közigazgatás átalakítását célzó rendelkezések, az Aprófalvak, települések sorsa, jelene, jövője címmel csütörtökön Nagylengyelben megrendezett fórum során több konkrét bejelentést is tettek a felszólalók.

A települések vezetői számára Rigó Csaba, a Zala megyei kormányhivatal vezetője, illetve Vigh László országgyűlési képviselő is tájékoztatást adott, a konkrét kérdéseket rajtuk kívül a kormányhivatal adott szakterületeken dolgozó tisztségviselői válaszolták meg. Újdonságként hangzott el, hogy Zalában a jövő év nyarán hat járás kerül kialakítására, ezek székhelyei Zalaegerszeg, Lenti, Zalaszentgrót, Keszthely, Nagykanizsa és Letenye lesznek. A járások területi kialakítását a praktikusság elve diktálta, azok tehát nem alkalmazkodnak a már bejelentett országgyűlési képviselői körzetekhez. Rigó Csaba elmondta: az ügyintézés megkönnyítése érdekében a járási székhelyek mellett lehetnek még további olyan települések, ahol kormányablakok nyílnak meg. Szóba került a közös hivatalok kialakítása is. Vigh László szerint részben az ő lobbitevékenységük eredménye, hogy a koncepcióban még feltételként szereplő 3000 fős létszámhatár 2000 fősre csökkent, illetve bekerült lehetőségként, hogy hét település már a létszámtól függetlenül létrehozhat közös önkormányzati hivatalt. A zalai képviselők módosító indítványokkal további engedményekre törekszenek.

A fórumon néhány felszólaló kritikát is megfogalmazott, többen az iskolák önkormányzati tulajdonban hagyását szorgalmazták, volt, aki az érdekképviselettel való egyeztetést hiányolta, Sümegcsehi polgármestere, Farkas Zsolt pedig úgy vélekedett, a lecsökkent létszámú parlamentben nem lesz igazi képviseletük a kistelepüléseknek.”

Forrás:
Hat járást alakítanak ki Zalában, Gyuricza Ferenc, Zalai Hírlap, 2011. december 2.