Jelentősen nőnek jövőre a mobilcégek adminisztrációs terhei

„A távközlési cégeknek 2012-ben ezerszer több munkájuk lesz az iparűzési adó bevallásával kapcsolatban, mint ma. Jövőre hatályba lép ugyanis az a szabályozás, aminek következtében lényegében minden önkormányzatnál keletkezik majd adófizetési kötelezettsége a vállalatoknak. A helyiadó-törvényben változik a telephely meghatározása, amely után adót kell fizetni. Telephely lesz így a mobilcégek esetében az előfizetők számlázási helye − praktikusan a magánszemélyek lakcíme és a céges partnerek székhelye.
Mivel az országban lényegében teljes a lefedettség, vagyis minden településen használhatóak a telefonok, nagy valószínűséggel minden településen vannak előfizetők is. Nagyjából háromezer település vet ki iparűzési adót, így a mobilcégeknek is ennyi bevallást kell majd készíteniük 2012-től.

A telephely-meghatározás kizárólag az előfizetőkre vonatkozik, vagyis a feltöltőkártyák értékesítéséből származó bevételek kezelése nem változik − az továbbra is a székhely bevétele, s a székhely szerinti önkormányzatot illeti az adóbevétel. Amellett hogy a társaságoknak így háromezer bevallást kell elkészíteniük, a milliós ügyfélkört is szortírozniuk kell a számlázási címeik szerint. Ez a vállalatoknak komoly adminisztrációs feladatot jelent, amelynek végrehajtásához jelentős fejlesztéseket kellett végrehajtaniuk − tudatta lapunkkal a Telenor. A fejlesztések java részével már végzett a társaság.

Visszatér a papírbevallás
Azon semmilyen fejlesztés nem segít, hogy a társaságok kénytelenek lesznek sok esetben papíron adóbevallást készíteni. Ez azért lehet különösen nehéz, mert e cégek szinte bizonyosan évek óta minden bevallást elektronikusan intéznek − ráadásul jövőre az adóhatóságnak küldendő egyéb adatszolgáltatásokat, nyilatkozatokat is papírmentesen tudhatják le. Ehhez képest az ipát csak kevés önkormányzat engedi elektronikusan benyújtani. Emiatt számos helyhatósággal kell majd levelezni, nyomtatványokat töltögetni − s mindezt meg is kell őrizniük.”

Forrás:
Horror vár a mobilcégekre Magyarországon, F. Szabó Emese, Napi Gazdaság, 2011. december 2.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar, távközlés
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.