Nemzeti mobilfizetési rendszert hoznának létre

„Egyetlen, állami cég kezébe adná a parkolási díjat, autópályadíjat és tömegközlekedési jegyeket értékesítő mobilfizetési rendszert Láng Zsolt, a Fidesz képviselője. A II. kerületi polgármester erről szóló törvényjavaslatát szerdán nyújtotta be a parlamentnek, a tárgyalása egyelőre még nem kezdődött meg.

Láng javaslata szerint a kormány jelölhetné ki azt a kizárólagos állami tulajdonú szervezetet, amely a “nemzeti mobil fizetési rendszert” üzemeltetné. A törvény értelmében pedig csak ez az állami cég lenne jogosult arra, hogy mobiltelefonon (vagy más, nem helyhez kötött rendszeren keresztül) értékesítsen vonat- vagy buszjegyet, beszedje a parkolási vagy autópálya-díjat, illetve minden más, állami vagy önkormányzati szervezet által nyújtott közszolgáltatás ellenértékét.

Az indoklás szerint a jelenlegi helyzetben fennáll “a széttagoltság, a szigetszerű fejlesztések veszélye”, illetve az egyes állami vagy önkormányzati szolgáltatók csak korlátozott tárgyalási potenciállal rendelkeznek a mobilfizetési rendszereket működtető cégekkel szemben. Az egységes, állami rendszer Láng szerint növelné a hatékonyságot, és felgyorsítaná a mobilfizetés bevezetését a személyszállítás területén.

A javaslat értelmében az autópálya- és útdíjakat, a parkolási díjakat és az egyéb szolgáltatások ellenértékét 2012. július 1-től kellene az egységes mobilfizetési rendszerben beszedni, míg a tömegközlekedési cégeknek 2013. január 1-től kellene csatlakozniuk. A “nemzeti mobil fizetési rendszer” bevételét egyrészt a szolgáltató cégektől kapott árrés, másrészt a felhasználók által fizetett “kényelmi díj” biztosítaná…”

Forrás:
Államosítaná a mobilparkolást a Fidesz, [origo], 2011. december 2.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, jog
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.