Skip to main content
közigazgatás: magyar

Elkerüli az államosítást, Kaposváré lehet a Rippl-Rónai-villa

Szerző: 2011. december 8.No Comments

„Elkerüli az államosítást a kaposvári Rippl-Rónai-villa, ha a közigazgatási minisztérium pénteken jóvá hagyja a megye és a kormányhivatal megállapodását, melyet Kaposvár mint reménybeli tulajdonosjelölt szándéknyilatkozattal támogat.Ezt jelentette be Gelencsér Attila somogyi elnök és Szita Károly kaposvári polgármester – írja a Somogyi Hírlap.

Az év végéig még fenntartó és tulajdonos megye képviseletében Gelencsér Attila elmondta: ismeretei szerint egyedülálló javaslatot fogalmaznak meg majd a KIM-ben, miszerint a megyei ingatlanvagyonból a Rippl-Rónai-villát nem az államnak, hanem a városnak adnák át. Ha a minisztérium ezt támogatja, akkor közvetlenül a két önkormányzat között történik meg a tulajdonátadás. A kormányhivatallal, mint leendő fenntartóval több intézmény megtartásáról is egyeztetnek, de mint az elnök megerősítette a korábbi véleményét, szerinte csak önfenntartó vagy hasznot hozó tevékenységben gondolkodhatnak a döntően területfejlesztési feladatokra szerveződő új megyei feladatkörben.

Kaposvár azonnal fogadókész volt Rippl-Rónai villa fenntartói és tulajdonosi jogosítványainak az átvételében, mert – mint Szita Károly fogalmazott – a festőművész öröksége a város identitásának meghatározó értéke. A szellemi és tárgyi örökség gondozása eddig is kiemelt helyet kapott a város arculatának kialakításában, amit a Festők városa hangulatfesztivállal és több köztéri szobor avatásával tettek nyilvánvalóvá. Az évi tízmilliós működési kiadást jelentő villa vagyonátadását indokolja az is, hogy a megye és a város közösen újítja föl és bővíti a kiállítóhely infrastruktúráját, megújítja ősparkját 239 milliós uniós forrás támogatásával. ”

Forrás:
Elkerüli az államosítást, Kaposváré lehet a Rippl-Rónai-villa, OrientPress, 2011. december 8.