Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Gazdaságfejlesztés lesz a megyék új szerepköre

Szerző: 2011. december 12.No Comments

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kiváltképp megalapozott az igény, hogy az elmúlt két évtizedben intézményfenntartó szerepkörre kárhoztatott megye segítsen lefaragni valamit a hátrányos helyzet okozta lemaradásból, álljon az ezt szolgáló összefogás élére – mondta a közigazgatás reform nyomán bekövetkező változásokat vázoló hozzászólásában a megyei önkormányzat elnöke.

Seszták Oszkár a megye új feladatairól a TOP 100 vállalkozónak elmondta: azzal, hogy a régióktól a megyei önkormányzatok feladatkörébe kerül az ezzel kapcsolatos döntéshozatal, megfelelünk a társadalmi elvárásoknak, helyi gazdasági igényeknek és kellően átlátható, demokratikus lesz. Előreláthatólag ez leginkább a területfejlesztési törvény helyi rendeleti szabályozásában fog realizálódni, vagyis a megyei önkormányzat stratégiát alkot, és ezt jogszabályba foglalja. Hasonlóan a korábbi megyei területfejlesztési tanácsi programokhoz, a vállalkozásfejlesztésben, a helyi gazdaság támogatásában a megyei önkormányzat válhat a források kezelőjévé 2014-től, mind az uniós mind a hazai fejlesztési forrásokat nézve.

A nemzetközi gazdasági diplomácia élénkítésében a megye komolyabb szerephez juthat az elkövetkező időszakban, különösen az Európai Területi Társulás keretében, mely közvetítésével határ menti megye révén segítjük a megye gazdasági szervezeteit is…”

Forrás:
TOP 100 – Seszták Oszkár: Gazdaságfejlesztés lesz az új szerepkör, Galambos Béla, Szabolcs Online, 2011. december 8.