Közel 4 millió internet-előfizetés : Távközlés, internet, 2011. III. negyedév

„2011 harmadik negyedévének végén a mobiltelefon-előfizetések száma az előző időszakhoz képest stagnált. Az előfizetők többször, de rövidebb ideig beszélgettek mobiltelefonról, mint vezetékes telefonról. A kábeles és más, helyhez kötött VoIP-alapú telefonálás népszerűségét mutatja, hogy a vonalak száma folyamatosan növekszik. Az internet-előfizetések számának növekedése tovább folytatódott, a mobilinternet-előfizetések dinamikus növekedésének köszönhetően.

A mobiltelefon-előfizetések száma egy év alatt 164 ezerrel csökkent: az állomány 2011. szeptember végén kevesebb mint 11,7 millió volt, ami az utóbbi 3 év legalacsonyabb értéke. Ezen belül a havidíjas előfizetések száma ismét emelkedett, de nem ellensúlyozta a feltöltő kártyás szegmens 554 ezres éves szintű visszaesését. A változás hátterében az áll, hogy a szolgáltatók egyre inkább arra ösztönzik az ügyfeleket, váltsanak havidíjas előfizetésre, a készülékcserék alkalmával pedig nem szükséges új SIM- kártyát venniük, mint korábban – feltöltő kártyás vevőként. Utóbbi folyamatnak jelentős szerepe volt korábban az állományi adat emelkedésében. 100 lakosra 117 mobiltelefon-előfizetés jutott a harmadik negyedévben.

A mobilhálózatokban a tárgyidőszak folyamán 2010 III. negyedévéhez viszonyítva 1%-kal több hívást kezdeményeztek, és 4%-kal nőtt a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 391 percnyi beszélgetés jutott. Egy hívás átlagos hossza 2,2 perc volt. Az okostelefonok és a mobilinternet terjedését jelzi, hogy egy év alatt közel ötödével bővült a mobilhálózatban bonyolított adatforgalom, mialatt az SMS-ek és MMS-ek száma csak 4, illetve 7%-kal növekedett.

Bár a kábeltévé-szolgáltatók egyre nagyobb sikerrel kínálnak vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, 2011. szeptember végén – előzetes adatok szerint – az egy évvel korábbinál 69 ezerrel kevesebb, 2,9 millió vezetékes fővonal volt üzemben. Ennek 29%-a VoIP-hangcsatorna (kábeltévés, illetve széles sávon megvalósuló helyhez kötött telefonszolgáltatás), 15%-a ISDN. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak utolsó napján 29 darab volt.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 7%-kal csökkent, míg a hívások időtartama 4%-kal nőtt 2010 harmadik negyedévéhez képest. A beszélgetések összesített idejének ötöde VoIP-alapúa). A hívások átlagosan 3,4 percig tartottak. Az árak mérséklődése, a gyakran jelentős ingyenes idősávot és díjmentes hálózaton belüli beszélgetést is tartalmazó csomagok terjedése nyomán az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgettek vezetékes telefonról, mint mobiltelefonról. Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő majdnem négyötödét mobilkészülékekről indított hívások tették ki.

Az internetpiac bővülése folytatódott, 2011 III. negyedévének végén az internetszolgáltatók száma 401 volt, 2-vel kevesebb, mint egy évvel korábban. A piac tovább koncentrálódik, 9 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90%-át. Az internet-előfizetések száma 2011. szeptember végén megközelítette a 4 milliót, amely több mint negyedével meghaladja a 2010 azonos időpontjában mért szintet.

A dinamikus fejlődés a szolgáltatók közötti éles technológiai és árversenynek is köszönhető. A vezeték nélküli szegmens egy év alatt 54%-kal bővült. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, amely 59%-kal növekedett. Az összes internet-előfizetés 47%-a a mobilkategóriába tartozott, részaránya egy év alatt közel 10 százalékponttal lett nagyobb.

A vezetékes internet két legjelentősebb típusa közül éves szinten a kábelhálózatos előfizetések 9%-kal gyarapodtak, míg az xDSL-előfizetések csoportja ennél kisebb mértékben növekedett. A szélessávú (kábeltévés és xDSL-) internetre történő előfizetések száma egy év alatt 6%-kal nőtt. Egyelőre nem képvisel nagy részarányt, de ez idő alatt 29%-kal bővült az egyéb-, például a LAN- (optikai) internetet is magába foglaló kategória előfizetéseinek mennyisége.

Az összes előfizetésen belül a kábeltévés és az xDSL-szegmens részaránya 4, illetve 5 százalékponttal csökkent 2010 III. negyedévének végéhez képest, eközben a vezeték nélkülié 9 százalékponttal lett magasabb. Eltűnőben van a betárcsázós (kapcsoltvonali és ISDN együtt) csoport.

Az előfizetéses internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 2011 III. negyedévében meghaladta a 36,3 milliárd forintot, ami folyó áron 7%-kal volt több az egy évvel korábbinál. Az árbevétel változása nem tükrözi az előfizetések számának ennél dinamikusabb bővülését, köszönhetően az akcióknak (például ingyenes hónapok, 3 terméket egy csomagban, azaz internetet televízióval illetve telefonnal együtt, olcsóbban kínálva) és a díjak mérséklődésének.”

Forrás:
Közel 4 millió internet-előfizetés : Távközlés, internet, 2011. III. negyedév, Gyorsjelentés, KSH, 2011. december 8. (pdf)

A bejegyzés kategóriája: szakirodalom, távközlés
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.