Skip to main content
közigazgatási informatika

Nyílt adatbázisokkal teremtenek átlátható államot

Szerző: 2011. december 17.No Comments

„A Franciaországban mostantól megteremthető adatbázisok témái a legkülönbözőbbek lehetnek, a 2012-es költségvetés számaitól a másodfokú mezőgazdasági szakoktatás jellemzőin át a baleseti statisztikákig.

A „közérdekű adatok egységes minisztériumközi honlapját” a francia kormányfő által 2011 februárjában rendeleti úton létrehozott Etalab-misszió dolgozta ki, amelynek viszont a Barack Obama amerikai elnök meghirdette open-data (nyílt adatközlés) kezdeményezés szolgált mintául. A cél a nyilvános információk felhasználásának elősegítése a közélet átláthatóságának és jobb működésének érdekében. A francia kormányzat így minél több közigazgatási adatbázishoz kíván szabad hozzáférést biztosítani az állampolgároknak.

Mostantól egy helyen
Az új portálon elérhető információk zöme eddig is publikus volt, de csak az egyes adminisztrációk honlapjain, nem lehetett egyetlen rendszer keretében, ugyanolyan formátumban elérni ezeket az adatokat.
Számos nagy francia közigazgatási egység – így Párizs, Bordeaux, Montpellier, Toulouse, valamint több francia megye már létrehozott hasonló információs rendszereket, de a helyi adatbázisok megosztása felülmúlja a kis közösségek lehetőségeit. Különösen a saját adattár karbantartása és az adatok feldolgozása költséges – mondta a Le Monde című lapnak a Regards Citoyens nevű, az adatbázisok hozzáférhetőségéért küzdő civil szervezet illetékese.

A data.gouv.fr működésének megkezdésével mindazok a helyi közösségek elhelyezhetik az általuk kezelt adatokat az egységes rendszerben, amelyek ezt óhajtják – közölte Séverin Naudet, az Étalab igazgatója. A portál műszaki kalauzt és képzést is nyújt a jelentkezőknek.

A jövendő felhasználás területei a lehető legszélesebbek. Az előzetes prezentációk egyikén például a párizsi fák térképe látható, amelynek használata sokat segíthet az allergiás betegeknek, egy mobiltelefonos alkalmazás révén pedig könnyen meg lehet találni a mozgáskorlátozottak kerekes székeivel is hozzáférhető párizsi járdákat. Más adatbázisokat még csak ezután építenek ki: a tervek között szerepel amerikai és brit mintára a bűncselekmények földrajzi eloszlását feltüntető térképek kidolgozása is.”

Forrás:
Nyílt adatbázisokkal teremtenek átlátható államot, Index.hu/MTI, 2011. december 17.