Skip to main content
közigazgatás: magyar

Mintegy háromszáz településen nyílik kormányablak

Szerző: 2011. december 18.No Comments

„2013 végére olyan ügyfélszolgálati rendszert szeretnénk kiépíteni, amely lehetővé teszi a valódi egyablakos ügyintézést. Mindez az ügyfelek érdekében történik, egyetlen ügyintézési helyszín lesz, amit az állampolgároknak ismerniük kell. Az állam ezzel állíthatja helyre a vele szembeni bizalmat – mondta dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára az egri kormányablakban.

Az államtitkár országjáró látogatás-sorozatának utolsó állomása volt a Heves Megyei Kormányhivatal. A csütörtöki program részeként dr. Szabó Erika és Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott felkereste a kormányablakot, ahol közös sajtótájékoztatót tartottak-tudatta a megyei kormányhivatal portálja.

Miként az államtitkár fogalmazott, az ország mintegy háromszáz településén nyílik majd kormányablak: a leendő járási székhelyeken és ott, ahol okmányiroda vagy okmányirodai kirendeltség működik. A jelenlegi 61-ről több százra nő a kormányablakokban intézhető ügyek száma, s minden más szakigazgatási szervnél megszűnnek az ügyfélszolgálatok. Komoly kiválasztási és képzési rendszerre van szükség ahhoz, hogy felkészült, kedves, szolgálatkész kollégák várják a kormányablakokban a hozzájuk forduló embereket.

Dr. Szabó Erika hangsúlyozta: az aktuális nagy feladat a megyei önkormányzati intézményrendszer átadás-átvételének lebonyolítása. Ezt olyan zökkenőmentesen kívánják megtenni, mint ahogy a kormányhivatalok létrejöttekor a szakigazgatási szervek integrációja zajlott. Ez nem „államosítás”, hiszen nem magántulajdonról van szó. Valójában állami közszolgáltatást végeztetett a megyei önkormányzatokkal az állam, amely most visszaveszi a feladatot és az ahhoz rendelt tulajdont. Ezzel az országban mindenütt azonos lesz az ellátás színvonala, s garantált az anyagi háttér, a dolgozók fizetése. A mintegy 23 ezer fős mostani kormánytisztviselői kör bővül, hozzávetőlegesen 65 ezer közalkalmazott és köztisztviselő érkezik a megyei önkormányzatoktól. Az államtitkár kiemelte: kiválóra „vizsgázott” a Heves Megyei Kormányhivatal.

Horváth László szavai szerint ezidáig közel 3500-an „néztek be” az egri kormányablakon. Itt senkinek sem mondják azt, hogy rossz helyen jár, hogy menjen máshová.’ Ezért is sikeres tevékenységük.”

Forrás:
Mintegy háromszáz településen nyílik kormányablak, OrientPress, 2011. december 16.