Skip to main content
művelődés

Tudásmenedzsment a web 2.0 korában – Uniós támogatásból készül a Debreceni Egyetem tudásportálja

Szerző: 2011. december 18.No Comments

„ A tudományos eredmények népszerűsítése és egy online közösségi tér biztosítása a Debreceni Egyetem jövő évi centenáriumra készülő reprezentatív portál célja. Az információs társadalom kihívásainak való megfelelés már elérte könyvtárakat, de a web 2.0 szellemében még inkább szükséges egy komplex és interaktív adatbázis létrehozása.

Az Új Széchényi Terv keretében 180 millió forintos pályázati forrásból valósított meg elektronikus kiadványfejlesztést az elmúlt két évben a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK). Ehhez kapcsolódóan 2012-re elkészül egy olyan új portál, amely az internetes kommunikáció korához igazodva komplex felületen próbálja bemutatni az egyetem történetét, az oktatók és hallgatók tudományos munkásságát, illetve igyekszik egy naprakész adatbázist nyújtani a kutatóknak és az átlagembereknek egyaránt.

A könyvtárak átalakuló szerepe
Virágos Márta, a DEENK főigazgatója elmondta, hogy a könyvtárak hagyományos szerepe napjainkra megkérdőjeleződött, s meg kell találniuk a helyüket az „információs brókerek” között. A könyvtár klasszikus szolgáltatásait ötvözni kell a modern kor nyújtotta információs technikák lehetőségeivel. Az Európai Unió is támogatja az ilyen digitális világ létrehozását, ösztönzi a tudományos hálózatok kiépítését. A Debreceni Egyetem könyvtára elsőként lépett a tudásmenedzselő szerep felé vezető útra, amit a munkatársak nyitottsága is nagyban elősegít – jelentette ki a főigazgató. A könyvtárak küldetésének átalakulásáról még annyit emelt ki, hogy a web 2.0 korában már nem elég egy pusztán statikus adatbázist létrehozni, hanem meg kell teremteni a feltételeket a széles körű interaktivitásra is.

„iDEa”
Több mint ötszáz éves „publikációs vagyonnal” rendelkezik a könyvtár, amit még szélesebb körben megismerhetővé kell tenni – ecsetelte Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgató-helyettese. Az egyetem és a könyvtár hagyományainak és örökségének szellemében fontos, hogy a létrejövő új internetes felület érdemben járuljon hozzá a tudományos alkotások megőrzéséhez és megismerhetőségéhez. Az „iDEa” névre keresztelt portál igyekszik majd átfogó képet adni az egyetem egészéről és a tudományos eredményekről. Karácsony Gyöngyi szerint ez azért is lényeges, mert manapság egyre gyakoribbak a különböző területeket együttesen lefedő kutatások, s a Debreceni Egyetem tizenöt kara tekintetében ez önmagában véve óriási tudásanyagot feltételez. A könyvtár munkatársainak nem titkolt szándéka, hogy a más hazai és akár külföldi egyetemekkel is erősíthessék a kutatások eredményességét, az információ- és tapasztalatcserét az „iDEa” segítségével.

November óta a Debreceni Egyetem az origo internetes hírportálon egy saját almenüvel rendelkezik, s létrejötte óta az ötvenezret is meghaladta azon látogatók száma, akik érdeklődnek az egyetemmel kapcsolatos legfrissebb hírek iránt. Ez is jelzi, hogy az „iDEa” létrehozására a tudományos berkeken túl, az internethasználók körében is mutatkozik igény.”

Forrás:
Uniós támogatásból készül a Debreceni Egyetem tudásportálja, Király László, vagy.hu, 2011. december 16.