Skip to main content
gazdaságinformatikatávközlés

Imádjuk a mobilfizetést

Szerző: 2011. december 19.No Comments

„A bankkártyák kora lejáróban – az évtized közepén már a felhasználók java telefonjával fog fizetni a boltokban.
Idén számos alkalommal foglalkoztunk az NFC (Near Field Communications) technológiával, többek között azért is, mert az NFC egyik főpróbája hazánkban, Budapesten zajlott. A Sziget Fesztivál nagy újdonsága volt az érintés nélküli fizetési lehetőség, amivel a készpénzes tranzakciókat szinte teljes mértékben – leszámítva az NFC-képes kártyák/órák feltöltését – ki is tudta váltani a Gerendás Károly nevével fémjelzett rendezvény. A Vodafone közreműködésével létrehozott rendszer pozitív tapasztalatai a cégek és a fesztiválozók tetszését is elnyerték.

Ugyanakkor az NFC nem csak készpénz és bankkártya nélküli fizetésre használható, hanem például külső eszközök vezetékek nélküli csatlakoztatására. Például a Nokia mutatott be szintén a nyáron olyan hangszórókat, melyek a technológia segítségével, mindössze egyetlen másodpercnyi párosítást követően használhatók mobiltelefonnal (további részletek itt).

Az NFC tehát egyre növekvő népszerűségre tesz szert, amit jól mutat az is, hogy az idei évben már 35 millió készüléket szállítottak le a gyártók. Az IMS Research piackutató cég becslése szerint egy év múlva, 2012 végén már közel 80 milliós lesz ez a tábor, vagyis elértük azt az inflexiós pontot, ami tömegtermékké teszi az NFC-képes kommunikációs készülékeket. Ugyanakkor az adoptálás tempója közel sem olyan gyors, mint amilyen lehetne: az okostelefonok piacán komoly tényezőnek számító Apple mindez idáig nem mutatott sok érdeklődést a technológia iránt. Szemben riválisaival: a Samsung, a RIM, a Nokia és a HTC egyaránt megjelentek már ilyen tudással felvértezett eszközökkel.

Mindazonáltal Steve Jobs cége sem akar lemaradni, inkább csak a fontolva haladás mellett döntött. Még tavaly vette fel az NFC szakértőnek számító Benjamin Vigiert az almás vállalat mobilkereskedelmi részlegének vezetésére. Emellett az iparági elemzők azt várják, hogy 2012-ben az iPhone 5 megjelenésével válik elérhetővé az Apple platform e-Wallet alkalmazása, mely egyfajta elektronikus pénztárcát kínál az okostelefonok tulajdonosai számára. Ahhoz hasonlót, mint amit a Google már szeptember derekán bemutatott, Google Wallet néven…”

Forrás:
Imádjuk a mobilfizetést, Szilágyi Szabolcs, Computerworld, 2011. december 16.