Nincs még egy ilyen ország, ahol 20 családra jut egy köztisztviselő

„Bozsok, Cák, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Velem. Az öt kőszeghegyaljai községben ma 1730 lakos él. Az államigazgatás átszervezése után szeretnének egyben maradni, noha nem felelnek meg a jelenlegi kritériumoknak.

Az olcsóbb és hatékonyabb állam működtetése érdekében az Országgyűlés dönt majd arról, hogy a közigazgatás átalakítását tartalmazó programhoz kapcsolódó önkormányzati törvényben hogyan tarthatnak fenn hivatalt községek.A jelenlegi tervben az szerepel: kétezer ember, vagy hét egymás melletti falu tartson fenn egy önkormányzati hivatalt.

– Bár nem ütjük meg a mértéket, csak 1730 ember él itt öt településen, de nagyon szeretnénk, ha a kőszeghegyaljai mikrotérség egyben maradna – hallom a cáki polgármestertől, Paukovics Józsefnétől, valamint Takács Péter Lászlótól, Kőszegszerdahely polgármesterétől. Mondják, a többi három település polgármesterének is ez az akarata, erről a tavaly októberi választások óta már sokszor egyeztettek is.

A két falu vezetőit arról kérdezem: miért ragaszkodnak egymáshoz? Mitől egységesen összetartozó Kőszeghegyalja?
– Nagyon sok mindentől – válaszolja Takács Péter László. – Először is, az ezekben a falvakban élőket sokféle rokoni szál köti össze, hiszen évszázadok óta egymás közt házasodtak itt a családok. Templomba ide járnak hozzánk, Kőszegszerdahelyre Velemből, Cákról és Kőszegdoroszlóról is. Itt, Kőszegszerdahelyen működik a körzeti általános iskola, ezekből a falvakból ma is ide járnak a gyerekek, akárcsak régen. A velemi polgármester, Horváth Miklós például osztálytársam volt itt annak idején, hiába élt a családja Velemben. A civil szervezetek, a tűzoltóegyesületek, a táncosok, az énekesek átjárnak régóta egymáshoz a falunapokra, nagyon jól ismerik egymást. De még azt is megemlítem: jókat szoktak mulatni ezeknek a falvaknak a lakói együtt.

– A kistérség, a tájegység, a turisztika, az Írottkő Natúrpark, a tervezett közös fejlesztések, pályázatok mind-mind összetartanak bennünket – fűzi hozzá Paukovics Józsefné.
A két polgármester elmondta: próbáltak megfelelni a létszámnak. Bucsunál puhatolóztak, hátha csatlakozna Kőszeghegyaljához. Nem ment. Ma Velemben és Kőszegszerdahelyen is működik körjegyzőség, de a három település fogadói nyilatkozatot adott már korábban Velemnek és Bozsoknak. Kőszegszerdahely volt ugyanis hajdan a központ.

Mi lesz velük?
Azt válaszolják: bármi megtörténhet. Az is, hogy szétzilálják őket. A jegyzők is bizonytalanságban élnek. Pénteken, Pintér Sándor belügyminiszter kőszegi sajtótájékoztatóján szó volt Kőszeghegyalja ügyéről is. Pintér elmondta: Nincs még egy ilyen ország, ahol 20 családra jut egy köztisztviselő. Ezt szabályozni kell. Az önkormányzati törvény rengeteg módosítási javaslattal van a parlament előtt, változhat a lakossági küszöb.”

Forrás:
A törvény szakíthatja szét a kőszeghegyaljai mikrotérséget, Némethy Mária, vasnepe.hu, 2011. 12.december 1

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.